Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZSP Aero Vodochody

Hasičský záchranný sbor podniku Aero, a.s. Vodochody vznikl v roce 1953, tehdy jako ZPÚ podniku Středočeské strojírny, n.p. Vodochody.

V současné době má HZSP 27 příslušníků ve třech směnách a jednoho denního-velitele Ing.Miloše Hladíka, který se stal velitelem v roce 1990. Hasiči vyjíždějí jak v rámci podniku, tak i mimo, vypomáhají jednotkám HZS Středočeského kraje, protože například pětitisícová Odolena Voda, nebo úsek dálnice D8 jsou pro hasiče z Kralup nebo Neratovic trochu z ruky, stejně tak i sanita poměrně často vyjíždí na Vodolku nebo na internát strojní průmyslovky Aera k nejrůznějším úrazům a příhodám, i RLP totiž sídlí nejblíže v Kralupech.

Když se zalétávají nebo „motorují“ nové bitevníky L159 nebo dopravní Ae-270, kromě běžných povinností přibývá navíc hotovost na letišti, která na sebe váže i většinu zásahové techniky i mužstva, přesto jsou schopni vyjet i mimo areál. V hasebním obvodu je i několik opravdu lahůdkových míst s častými nehodami, mj. křižovatky u Staré pošty u Zdib, klecanská na bývalé E55 a měšická na silnici Praha-Mělník, tam je každou chvíli rána, anebo rekreační chatová oblast Brnky u Máslovic, kde o požáry chatek není nouze. Mimoto má útvar samozřejmě i své lezce a potápěče.

Kromě represe zvládájí i požární sport, každoročně se účastní seriálu „O putovní pohár ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra“, který v roce 2000 i vyhráli, a dále jsou již několik let pořadateli soutěže Fenzy cup, obdoby soutěže TFA (první MČR TFA proběhlo vloni v říjnu na HS-5 Strašnice, Aeráci byli spolupořadateli). Pro ty, kdo neví jak Fenzy probíhá malé vysvětlení: Soutěží se v zásahovém obleku, obuvi, přilbě, opasku s nasazeným IDP, hasič nejprve vynese hadici „B“ do 2.patra, další vytáhne nahoru po laně, seběhne dolů, palicí přemístí 70 kg závaží na vzdálenost 1,5m, roztáhne dvě zavodněné hadice „C“, projde mezi kužely a nakonec 20m odtáhne 90 kg figurínu. Letošní ročník se uskuteční 8.května v areálu Aera Vodochody.

Hasiči jsou vybaveni obleky Deva Fireman IV, helmami CGF Gallet, IDP Fenzy, opasky Alpin Bupex a obuví Haix a Jolly, o technice se dočtete v sekci technika.

Hynek Obroučka

<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=2340“ target=>Článek o technice HZSP Aero
Sdílet