Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olej znečistil a uzavřel hlavní silniční tah

Dne 23. 4. 2010 v 10:34 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při likvidaci úniku oleje z nákladního auta ve Vsetíně. Na místo postupně vyjely vozy profesionálních hasičů ze stanice Vsetín, a to jedna cisterna, velitelský vůz s rozšířenou výbavou a technický automobil se sorbenty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k většímu úniku oleje z nákladního auta zn. MAN.

Dne 23. 4. 2010 v 10:34 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při likvidaci úniku oleje z nákladního auta ve Vsetíně. Na místo postupně vyjely vozy profesionálních hasičů ze stanice Vsetín, a to jedna cisterna, velitelský vůz s rozšířenou výbavou a technický automobil se sorbenty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k většímu úniku oleje z nákladního auta zn. MAN.

Řidič za jízdy zjistil poškození vozu a s celou soupravou zastavil na krajnici hlavního silničního tahu I/57 v místní části Bobrky. Z poškozených hadic a převodovky došlo k většímu úniku provozního i hydraulického oleje, který kompletně znečistil oba jízdní pruhy.

Hasiči byli na místě zásahu do dvou minut od výjezdu a okamžitě začali zastavovat další šíření oleje po silnici. Na vozovku hasiči položili sorbční hady, kterými se snažili vytvořit malou hráz. Velitel zásahu požádal o výjezd hlídky policie k uzavření silnice a k odklonu dopravy. Zároveň si vyžádal také výjezd pracovníků správy a údržby silnic. K likvidaci tak velkého úniku musel vyjet ze stanice další vůz z velkou dávkou sorbentů.

Vozovka hlavní silnice na Valašské Meziříčí byla zcela uzavřena asi hodinu. Po této době se hasičům podařilo očistit jeden z jízdních pruhů a doprava byla puštěna kyvadlově po polovině vozovky. Celková likvidace uniklého oleje zabrala hasičům asi dvě hodiny. Další dočištění bylo přenecháno správci komunikace.

Hasiči se po poledni vrátili zpět na základnu, aby kolem 15:00 hod. na místo vyjeli znovu. Důvodem byl moment odtažení vraku nákladní soupravy a úklid oleje pod stojícím vozem. Finální očista byla ukončena kolem 15:30 hod.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 

-wap-

Sdílet