Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru se podařilo zachránit pět koní

Dne 24. 4. 2010 v 03:12 hod. byli hasiči informováni o požáru maštale v obci Klečůvka.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Klečůvky a Želechovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru maštale a hospodářských budov u rodinného domu.

Dne 24. 4. 2010 v 03:12 hod. byli hasiči informováni o požáru maštale v obci Klečůvka.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Klečůvky a Želechovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru maštale a hospodářských budov u rodinného domu.

Požár zjistil známý majitele, který chodil do stáje kontrolovat každé dvě hodiny kobylu ve vysokém stádiu březosti. Po otevření hospodářské budovy si všiml požáru, který se také snažil hasit a sám oznámil událost na tísňovou linku. Podařilo se mu vzbudit majitele a včas také vyvést ze stájí celkem pět koní do bezpečí okolní zahrady. Mezi nimi byla i kobyla, která byla před porodem hříběte. Rychle se rozšiřující požár byl ale nad jejich síly.

První na místo dorazila hlídka policie, která přes operační středisko potvrdila závažnost situace a upřesnila místo požáru. Hasiči ze Zlína dorazili o pár minut později a okamžitě začali s rozvinováním proudů vody. Požární útok byl veden z několika stran. Hlavní proudy směřovaly na velkou část hořící střechy, další pak na zastavení šíření plamenů do obytné části domu.

Jen lokalizace požáru trvala hasičům asi hodinu. Během zásahu došlo k závadě na jedné z cisteren a voda byla dovážena nejdříve kyvadlově a později byla doplňována také za podpory hydrantu. Požár prostoupil přes strop hospodářských budov a zasáhl také větší část střechy. Celková likvidace požáru byla velitelem zásahu hlášena až po šesté hodině ranní. Během likvidačních prací museli hasiči strhnout část zničené střešní konstrukce i stropy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl značnou část hospodářských budov a střechu. Požárem způsobená škoda byla zatím předběžně vyčíslena na 500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 3 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla zjištěna technická závada na starém vedení elektroinstalace. V krátké době tak jde už o druhý případ rozsáhlého požáru s touto závadou na Zlínsku. Pozitivním zjištěním naopak byla pevná zeď oddělující hospodářskou a obytnou část domu. Funkce takových požárních zdí je při podobných požárech nenahraditelná a dokáže uchránit značný majetek. Vyšetřovatel proto připomenul zásady oddělování hospodářských a obytných budov, na které mají majitelé myslet při výstavbách i rekonstrukcích.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 


-wap-

Sdílet