Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyvezli auto i tlakové lahve

Dne 8. 5. 2004 v 15.38 hod. byl na linku tísňového volání oznámen požár objektu dílen a skladů v obci Kotojedy na Kroměřížsku.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže posílená o dvě cisterny a dvě technická vozidla, kterou museli dále doplnit jednotky sborů dobrovolných hasičů z Kroměříže a Hulína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu místního podniku došlo k požáru na jednom z objektů, kde hořela jedna dílna. Požár se rychle rozšířil ve stropní části a vlivem větru zasáhl také okolní dílny a sklady. Hasiči okamžitě začali požár hasit několika proudy a na několika místech. Postupně hasiči vnikli do čtyř sousedících dílen a skladů. Kromě samotného hašení museli záchranáři velmi rychle dostat z dílen celkem osm tlakových lahví svářecích souprav, elektromotory, vysoce hořlavé látky jako ředidla, barvy, dřevěné palety a podařilo se také včas vyvézt zaparkované dodávkové vozidlo v jedné z dílen. Požár se i nadále šířil pod střechou, a tak hasiči začali postupně střechu otvírat jak z venku, tak i zevnitř. Střecha byla pokryta vlnitým plechem, který byl na několika místech odstraněn a mohl být pod ním uhašen požár. Jednotky uvnitř dílem strhávali stropy ze dřeva a hasili lokální ohně. Samotný zásah trval hasičům přes tři hodiny. Díky systematickému postupu se podařilo zabránit rozšíření požáru na další dílny v objektu. Na místo musela být zavedena kyvadlová doprava vody a doplňující dodávky vzduchu do dýchacích přístrojů hasičů. Hořící dřevěné stropy vytvářely hustý dým a přímý zásah mohl být prováděn jen v dýchacích přístrojích. K vyvětrání silně zakouřených prostor museli hasiči použít přetlakovou ventilaci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno s tím, že bylo stanoveno několik předběžných příčin vzniku požáru. Jako hlavní připadají v úvahu technická závada na elektroinstalaci světla nebo nedbalost při svářečské práci v jedné z dílen. Požár zachvátil především stropy v dílnách, skladu a archivu. Každá z dílen je pronajata jinému subjektu a postupně se majitelé vyjadřují ke vzniklým škodám. Další dílny uchráněné hasiči před požárem byly přinejmenším zakouřeny. Předběžná škoda byla odhadnuta nejméně na 200.000,– Kč.

Informace a foto:
kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet