Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem taktického cvičení v Kouřimi byl únik čpavku, zasahovalo šest jednotek

Ve čtvrtek 10. září 2020 v půl desáté dopoledne přijala tísňová linka středočeských hasičů ohlášení fiktivního úniku čpavku ve firmě Lonza Biotec s.r.o. v Kouřimi na Kolínsku, která vyrábí produkty pro farmaceutický a potravinářský průmysl.

V rámci scénáře taktického cvičení bylo doplněno, že na místě je několik zraněných zaměstnanců, kteří se nadýchali uniklými čpavkovými výpary, a další osoba zůstala v jedné z technologických částí firmy.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyhlásilo poplach profesionálním hasičům ze stanic Český Brod, Kolín a Říčany a jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí Kouřim, Pečky a Plaňany.

Jako první dorazila k události místní dobrovolná jednotka, jejíž velitel provedl krátký průzkum. Od zaměstnanců firmy se dozvěděl, že došlo k masivnímu úniku čpavku ve strojovně kompresorovny a že pohřešují několik spolupracovníků.

Hasiči nejprve připravili dopravní vedení z nadzemní hydrantové sítě a pak ihned začali zkrápět unikající čpavek. Mezitím se na místo začaly podle poplachového plánu postupně sjíždět ostatní aktivované jednotky.

Po příjezdu profesionálních hasičů rozhodl velitel zásahu o postavení dekontaminačního stanoviště. Zároveň byly vytvořeny vyhledávací skupiny, které v ochranných oblecích vyrazily na průzkum strojovny.

Postupně bylo nalezeno několik zraněných osob, které hasiči evakuovali ven z nebezpečné zóny. Po prvotní dekontaminaci byly osoby předány zdravotnické záchranné službě, která provedla jejich ošetření a simulovaný transport.

Mezitím ve druhé budově nalezla lezecká skupina v míchacím tanku zraněného dělníka, ke kterému bylo nutné nejprve slanit. Po ošetření hasiči osobu pomocí lan a kladek vyprostili na povrch. Dalším z plánovaných úkonů bylo zamezení úniku čpavku a cvičné utěsnění poškozeného potrubí.

Na závěr proběhlo vyhodnocení taktického cvičení. Po rozjezdu jednotek na základny zůstali v areálu firmy lezci z říčanské stanice, kteří využili místních podmínek ke krátkému výcviku.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet