Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania do obce Zdiby přijela z Kobitu, tóny výstražného zvukového zařízení mění probliknutím dálkových světel

V neděli 6. září 2020 proběhlo ve Zdibech slavnostní předání nové cisterny na podvozku Scania, dorazila z Kobitu.

Kromě členů místní jednotky se na slavnostní akci dostavili představitelé obce, zástupci HZS, včetně generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Ing. Drahoslava Ryby, kolegové hasiči z nedalekých obcí a samozřejmě občané.

Součástí předání bylo ocenění jednoho z občanů, který pomohl s identifikací řidiče, který nedávno srazil při zásahu jednoho z hasičů, a vyhlášení soutěže o nejhezčí nakreslený obrázek hasičů.

Dne 14. 8. 2020 v 18.03 byl jednotce SDH Zdiby vyhlášen poplach – čerpání vody pod mostem na D8 na sjezdu na Zdiby. Při odklánění dopravy byl sražen jeden z hasičů, o kterého dokonce řidič urazil zrcátko. OD NEHODY UJEL a následně pokračoval v jízdě najetím na dálnici D8 směr Ústí nad Labem.

Naštěstí po následném vyšetření rychlou záchranou službou vyvázl kolega jen s pohmožděninami.

Podvozek

Jako základ pro cisternovou automobilovou stříkačku posloužil podvozek Scania P440 řady XT o rozvoru 4 550 mm.

Dvounápravové šasi s připojitelným pohonem předních kol je osazeno přeplňovaným řadovým šestiválcem DC13 o výkonu 324 kW, který splňuje emisní normu Euro 5.

Převodovka je samozřejmě automatická a to ve verzi se dvěma pedály, nechybí systém Opticruise s možností nastavení módů řazení a retardér.

Šestimístná kabina CP28 je na levém boku vybavena zásuvkou Rettbox-air pro dobíjení a konzervaci akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu. Po nastartování Scanie se samočinně odpojí.

V opěradle velitele a také opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Mezi zadními opěradly jsou náhradní tlakové láhve.

Velitel má v dosahu výjezdový tablet a rovněž tablet pro obsluhu nástavby – na něj bez problémů dosáhne i řidič. Ten má navíc v zorném poli displej couvací kamery. Mezi předními sedadly je umístěn joystick pro ovládání nárazníkové lafetové proudnice.

V přední části rámu podvozku je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Přepínání tónů výstražného zvukového zařízení je velmi neobvykle, nicméně komfortně, řešeno páčkou světelné houkačky – tedy probliknutím dálkových světel. Barevné provedení je červenomodré kombinace.

Na držácích bočních zpětných zrcátek je pracovní LED světlomet, další dva jsou uchyceny v zadní části automobilu pod nástavbou.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena plechem. Nádrž na hasivo je z nerezavějící oceli a tvoří jeden celek o objemu 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ 3000 pracuje při jmenovitém tlaku 10 barů s průtokem 2 000 litrů za minutu a při 40 barech s průtokem 250 litrů za minutu. Čerpadlo umožňuje i kombinovaný provoz, u jeho ovládacího panelu je druhý mikrofon a reproduktor vozidlové radiostanice.

Bezprostřední okolí Scanie osvětlují LED světla zapuštěná do hliníkových okapnic na bocích a v zadní části nástavby, pro nasvícení místa zásahu je mezi kabinou a nástavbou k dispozici pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár. Jeho hlavice je osazena dvěma LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů, ovladač je umístěn u obslužného panelu čerpadla.

Přední schrány pro příslušenství jsou ve spodní části doplněny výklopnými nášlapy pro usnadnění přístupu k výše uloženým prostředkům.

Zařízení pro rychlý zásah je v pravé zadní schráně, v ní najdeme rovněž hygienické výsuvné plato s prostředky pro základní očistu hasičů u zásahu.

Obec Zdiby se nachází zhruba 9 kilometrů severně od centra hlavního města Prahy, jen několik desítek metrů od hranice městské části Praha-Dolní Chabry. Leží tak již v okrese Praha-východ, ve Středočeském kraji. Žije zde přibližně 3 800 obyvatel. Součástí obce jsou i vesnice Brnky, Přemyšlení a Veltěž.

Sdílet