Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z paneláku hasiči evakuovali tři obyvatele

Jedno zranění a evakuaci tří lidí si dnes vyžádal požár ve sklepě panelového domu na nám. SNP v Brně-Černých Polích.

Hustý dým vycházející ze sklepa zpozorovali obyvatelé domu a ohlásili hasičům v 10.40 hodin. Protože kouř se rozšířil na dvě schodiště sedmipatrového panelového domu, na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, podniková jednotka HZS Správy železniční dopravní cesty a dobrovolná jednotka z Brna-Soběšic.

Při jejich příjezdu kouř ze sklepa stoupal do horních pater domu po chodbě a vycházel i ze sklepního okna. Z chodby domu hasiči před kouřem evakuoval tři obyvatele. Ženu, která se zřejmě nadýchala toxických zplodin hoření, předali do péče přivolaných zdravotníků. Ti ženu převezli k dalšímu ošetření do nemocnice. Dům hasiči odpojili od přívodu el. proudu.

Proti plamenům ve sklepních kójích na ploše zhruba pět krát šest metrů nasadili vysokotlaký proud vody. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 10.56 hodin, ze sklepa pak hasiči vynášeli a venku dohašovali zbytky ohořelých polic a dalšího zařízení a materiálu. K odvětrávání silně zakouřeného sklepa a chodby domu nasadili přetlakovou ventilaci. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 11.39 hodin.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Škodu na stavební části sklepa, zařízení a uložených věcech obyvatel domu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 75 tisíc korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-kaw- 

Sdílet