Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při náročném vyprošťování v Brodku u Přerova zachránili hasiči muže ze zemědělského stroje

Muže vtaženého do zemědělského stroje vyprostili v pátek 11. září 2020 odpoledne přerovští hasiči v Brodku u Přerova.

Událost byla nahlášena na krajské operační a informační středisko v 15:46 hodin s tím, že ze soukromého zemědělského areálu volá někdo o pomoc a zřejmě je vtažený do stroje na vyorávání brambor.

Po příjezdu na místo a průzkumu hasiči zjistili, že má muž mezi válci stroje uvězněnou celou nohu až po kyčel. Ihned začali spolupracovat se záchrannou službou. Před vyproštěním zraněného muže musel nejprve lékař zajistit jeho životní funkce, až poté mohli hasiči začít s vyprošťováním.

Při velmi fyzicky náročném zásahu využili hydraulické rozpínáky, páčidla, zvedací vaky, zajišťovací klíny i rozbrušovací pilu tak, aby zaseknuté válce od sebe co nejvíce oddálili a muže ze stroje vysvobodili co nejrychleji. Následně jej pomocí páteřní desky vyprostili a předali do péče zdravotníků. Asistovali také s transportem do vrtulníku letecké záchranné služby.

Na místě využili technický automobil, jehož výbava se využívá při náročných technických zásazích nebo vyprošťovacích pracích. Zasahovali profesionální hasiči z Přerova a jednotka SDH Brodek u Přerova.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet