Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ludgeřovicích slavnostně otevřeli staronovou hasičskou zbrojnici, rekonstrukce stála patnáct milionů korun

Nově zrekonstruovanou hasičskou zbrojnici mají v Ludgeřovicích na Opavsku. Tamní hasiči ji slavnostně otevřeli 5. září 2020. Jednalo se o odložený akt slavnostního otevření. Původní termín u příležitosti svátku sv. Floriána zmařila koronavirová krize.

Celodenní akce byla rozdělena do dvou časových úseků. V dopoledních hodinách započal slavnostní otevření svým projevem starosta obce, Mgr. Daniel Havlík, který v krátkém proslovu všechny uvítal a představil v krátkosti celou genezi rekonstrukce. Následně požádal duchovního správce farnosti, Mgr. Václava Koloničného, o slavnostní požehnání budově.

Poté následovaly jednotlivé zdravice významných hostů a to náměstka generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Mgr. Slavomíra Bella, MSc. MBA, krajského ředitele HZS MSK brig. gen. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, náměstka hejtmana MS kraje Ing. Jaroslava Kanii a dodavatele stavby, p. Milana Vjačky.

Dále byli přítomni ředitel územního odboru Opava HZS MSK plk. Ing. Kamil Pastuszek, starostové okolních obcí, radní a zastupitelé obce, či členové družebního sboru OSP Turzyczka a SDH Vrablovec.

Vrcholem pak bylo symbolické přestřižení pásky a oficiální otevření zbrojnice. Všichni přítomni také dostali možnost prohlédnout si veškeré prostory v budově a bylo pro ně připraveno malé občerstvení. V odpoledních hodinách pak byla tato možnost připravena pro všechny zájemce z řad veřejnosti.

Celkové náklady generální rekonstrukce byly zhruba okolo 15 milionů Kč. Finančně se na nich podílela Obec Ludgeřovice, Moravskoslezský kraj a MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Samotná budova je nově rozdělena do tří podlaží, které převyšuje pouze věž. Došlo k přesunutí hlavního vchodu a vytvoření dalšího, služebního.

Vozový park tvoří cisterna Tatra, dopravní automobil Ford a přívěsný vozík se člunem.

Přečtěte siGenerační obměna proběhla u hasičů v Ludgeřovicích, Tatru střídá opět Tatra

Nově vznikly místnosti pro noční a denní pohotovost, dále místnost pro očistu použité výbavy a různé sklady. Nová je také učebna pro pravidelná školení jednotky. Rekonstrukcí pak prošla šatna mužstva, sociální zařízení, či věž na sušení hadic. Budova je nově odizolována v základech, zateplená a po výměně střechy, oken a podlah.

Objekt pokrývá bezdrátová sít internetu, byl instalován nový systém výjezdu Fireport, včetně automatických akcí. Zbrojnice má vlastní zdroj elektřiny v případě výpadku.

Instalován byl vnitřní rozhlas a poplachová světla. Je zde obslužné místo pro monitorovací čidla výšky hladiny ludgeřovického potoka. Pro predikci vývoje situace při zásazích spojených s živly je instalovaná profesionální meteostanice.

Ing. David Lange
Foto: Tomáš Kudeljnjak
Sdílet