Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár transformátoru a haly v Kladně

Dne 27. 4. 2010 bylo v 03:45 hod. přijato na tísňovou linku 112 oznámení o požáru trafostanice VVN doprovázené silnými výbuchy a vysoko šlehajícími plameny v areálu bývalé huti Koněv v Kladně – Dubí.

Dne 27. 4. 2010 bylo v 03:45 hod. přijato na tísňovou linku 112 oznámení o požáru trafostanice VVN doprovázené silnými výbuchy a vysoko šlehajícími plameny v areálu bývalé huti Koněv v Kladně – Dubí.

Na místo požáru byla vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Kladno se dvěma cisternovými automobily a vyšetřovacím automobilem. Po příjezdu jednotky na místo události bylo prvotním průzkumem zjištěno, že povolané S a P nejsou dostačující a požár je v plném rozsahu s výškou plamenů okolo 30 m.

Z tohoto důvodu byla na místo požáru povolána ještě automobilová plošina ze stanice Kladno a současně byl vyhlášený II. stupeň poplachu.Vzhledem k faktu, že požár vznikl uvnitř objektu trafostanice, za uzavřenými ocelovými vraty, kde byly v jednotlivých požárních úsecích umístěné olejové transformátory velmi vysokého napětí, jednotka za pomoci dýchací techniky prováděla hašení a ochlazování konstrukcí trafostanice třemi proudy hasební vody se smáčedlem.

Před příjezdem jednotek požární ochrany, zařazených ve druhém stupni poplachu, na místo události, se přítomné jednotce nedařilo požár dostat pod kontrolu z důvodu nepřístupnosti ohniska požáru a velmi vysoké teploty vzniklé z unikajícího hořícího chladícího oleje transformátorů. Tímto došlo k vertikálnímu rozšíření požáru na střešní konstrukci přilehlé haly, která účinkům požáru po krátké době neodolala a propadla se do vnitřku haly.

Velitel zásahu přehodnotil stávající II. poplachový stupeň na III. z důvodu maximálního zabezpečení hasební vody a pěnidla na požářišti.

Lokalizace požáru byla provedena krátce po 9. hodině ranní a následně bylo prováděno dohašování ohnisek požáru a monitorování požářiště pomocí termokamery ze stanice Beroun.

Zásah si vyžádal účast 14-ti jednotek požární ochrany z okresů Kladno, Rakovník, Beroun a Mělník. Na lokalizaci se podílelo 5 profesionálních jednotek, 1 jednotka podnikových hasičů a 8 sborů dobrovolných hasičů obcí. K likvidaci požáru bylo spotřebováno dosud nezjištěné velké množství hasební vody z cisteren, hydrantové sítě a cca 800 l pěnidla jako smáčedla.

Během zásahu bylo vyloučeno možné cizí zavinění ze strany neznámé osoby a jako příčina vzniku požáru byla na místě stanovena technická závada na olejovém transformátoru VVN.

Škoda vzniklá požárem byla odhadnutá zúčastněnými zástupci majitelů poškozené nemovitosti na cca 8.000.000,– Kč. Uchráněné hodnoty hasebním zásahem činí 7.000.000,– Kč.


nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladno


-kaw- , -swo-

Sdílet