Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči úspěšně chytili jihoamerického hlodavce, mara stepní utekla chovatelce skulinou v oplocení

Zkušení profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Přívozu, specializovaní vedle své běžné činnosti na záchranu či odchyt nejrůznější malé i velké zvěře, byli ve čtvrtek 17. 9. 2020 před polednem požádáni o „ulovení“ neobvyklého hlodavce – mary stepní, která utekla majitelce skulinou v oplocení ven­kovního výběhu v Ostravě-Kunčicích. Sama se ji snažila nalákat domů už několik hodin, ale marně.

Pomoc chovatelka zvolila dobře. Hasiči ihned po příjezdu do Kunčic objevili maru, jak se skrývá v rohu dvou plotů pod vzrostlým šípkovým keřem. Z jedné strany si hasiči „připravili“ prostor prostříháním větví a nachystali se zde s odchytovou sítí, pokud by se nezdařil pokus chytit hlodavce do „podběráku“, se kterým na ní šel další hasič z druhé strany.

Odchyt do podběráku se zkušeným hasičům povedl na první pokus. Po opatrném vymotání ze sítě podběráku byla mara zabalena do deky majitelky a ta si tohoto býložravce odnesla zpět do výběhu.

Mara stepní je hlodavec původem z Patagonie, tedy území Jižní Ameriky, kde žije na vyprahlých pastvinách a otevřených polopouštích. Svým vzhledem připomíná spíše zajíce, s hlavou „morčecího“ vzhledu. V případě nebezpečí umí vyvinout rychlost i více než 50 km/h.

Mary byly vysazovány i na mnoha místech jižní Evropy a v bývalém SSSR, nějakou dobu volně žily dokonce i u nás, především u Žamberka.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet