Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po úniku neznámé látky do Bečvy spolupracují hasiči na odlovu mrtvých ryb

Už druhý den řeší profesionální hraničtí, lipničtí i přerovští hasiči únik neznámé látky do řeky Bečvy. V jeho důsledku uhynuly tuny ryb v úseku od hranic našeho kraje se zlínským hejtmanstvím až k Lipníku nad Bečvou, což činí asi 30 kilometrů.

V neděli, kdy ke kontaminaci řeky došlo, jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovaly u Hustopečí nad Bečvou, Ústí a Lipníku nad Bečvou, kde instalovaly norné stěny. Ve spolupráci s rybáři desítky hasičů z řeky odchytávali mrtvé ryby.

V neděli jsme také odebírali několik vzorků vody na různých místech po proudu Bečvy, abychom zjistili, o jakou látku jde. Na místo byli také přivolání naši odborníci z chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm.

Během úterka očekáváme výsledky chemických rozborů. Po konzultaci s vodohospodáři byl v neděli zvýšen průtok vody, aby se látka ve vodě co nejvíce naředila a snížila se tak její koncentrace.

Na pondělní koordinační schůzce s dotčenými úřady a zástupci rybářů bylo rozhodnuto o dalším postupu. V mělkých vodách profesionální hasiči z Hranic a Lipníku nad Bečvou ve spolupráci s místními dobrovolnými jednotkami vyloví ryby do kádí a ty pak budou odvezeny do kafilérie.

V hlubších místech se pak využijí čluny a rybářské sítě. V pondělí byly odebrány další vzorky vody s časovým odstupem, aby se zjistilo, zda koncentrace chemikálie ve vodě slábne.

Vodohospodářské úřady také nedoporučují odebírat vodu z Bečvy pro jakékoli účely a nedoporučují do řeky vstupovat ani lidem ani zvířatům

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet