Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyprošťování řidičů po nehodě na dálnici D1 bylo mimořádně náročné, hasičům trvalo dvě hodiny

Vážná nehoda několika vozidel zastavila 21. září 2020 provoz na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem. Vyproštění řidičů bylo extrémně náročné a trvalo desítky minut.

Zprávu o nehodě přijalo operační středisko v 11.38 hod. Na místo vyslalo 5 profesionálních hasičských jednotek. Nehoda se stala na 211. km D1 ve směru z Vyškova na Brno. Srazily se 4 nákladní vozy, dodávka a osobní vůz.

Hasiči po příjezdu zjistili, že je potřeba vyprošťovat 2 zraněné řidiče ze dvou nákladních vozů. Třetí zraněná osoba již byla mimo vozidlo.

Vyproštění obou řidičů bylo extrémně náročné a v obtížných klimatických podmínkách. V jednom případě šlo o zcela zdeformovanou kabinu kamionu, který narazil do návěsu kamionu před sebou. V kabině bylo minimum prostoru a hasiči se velmi těžce dostávali ke zraněnému a museli ještě vytvořit dostatečný prostor k jeho vyproštění.

Řidiče se ze zdemolované kabiny podařilo vyprostit po téměř dvou hodinách a hasiči následně pomohli záchranné službě s jeho transportem do vrtulníku, který přistál na dálnici pár desítek metrů od nehody.

Ve druhém případě zůstal řidič zaklíněný v kabině, která byla po střetu utržena a trčela několik metrů nad zemí zapřená do přívěsu dalšího kamionu. Také v tomto případě bylo velmi náročné dostat se do kabiny. Při vyprošťování musel dokonce asistovat vyprošťovací automobil, který zajistil nahnutý přívěs. Řidiče se podařilo dostat z kabiny po více jak 2 hodinách.

Veškeré vyproštění probíhalo v úzké spolupráci s posádkami záchranné služby a hasiči i posádky ZZS prokázali mimořádné nasazení. Podobně náročné vyprošťování u nehod není určitě obvyklé.

Hasiči na místě zasypali provozní náplně sorbentem, zajistili prostor nehody proti požáru a v 15.26 hod. již na místě nebyli potřeba a odjeli na základny. Dálnice v té chvíli stále nebyla průjezdná ve směru na Brno.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet