Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům v Jaroměři slouží zbrusu nová stanice, její výstavba trvala 16 měsíců

Šestnáct měsíců zabrala výstavba zcela nové stanice v Jaroměři, jejíž plné fungování dnes zahájil spolu s ředitelem HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. Františkem Menclem 1. místopředseda vlády a ministra vnitra Jan Hamáček a generální ředitel HZS ČR genpor. Drahoslav Ryba. Nová budova vyrostla na místě původního objektu v ulici Na Valech a slouží profesionálním i dobrovolným hasičům.

Profesionální jaroměřská jednotka zažila za poslední rok a půl hodně změn – velké stěhování veškeré techniky a vybavení ze staré stanice do prozatímních prostor, fungování a výjezdy z provizorního stanoviště a na závěr opět velké stěhování do nového. Nyní už fungují hasiči na nové stanici, která vyrostla na místě staré v ulici Na Valech, naplno.

V rámci projektu výstavby nové stanice bylo nutné nejprve starý objekt zdemolovat, na jeho místě pak vyrostla nová budova odolná proti klimatickým změnám a rizikům ohrožujícím Jaroměř.

Pamatujeme si povodně, které zasáhly město před 20 lety, a i tato zkušenost vedla k myšlence výstavby nové stanice. Zároveň jsme chtěli, aby měla Jaroměř v návaznosti na další výstavbu dálnice D11 odpovídající moderní zázemí pro profesionální i dobrovolnou jednotku,

uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

V rámci projektu došlo zároveň ke stavebním úpravám vedlejších stavebních objektů nezbytných pro zajištění správného fungování stanice. Součástí výstavby tak bylo i sportovní hřiště, nové komunikace včetně parkovacích stání v areálu, nové oplocení celého areálu včetně vjezdové brány a další.

Při projektování budovy byly zapracovány i připomínky samotných příslušníků tak, aby byl objekt co nejvíce funkční.

Například jsme pomyslně oddělili část stanice pro profesionální a dobrovolní hasiče schodištěm, odpočinkové místnosti jsme naprojektovali na straně dál od hlavní rušné komunikace a denní místnost a ložnice jsme umístili blízko skluzové tyče, abychom byli v případě výjezdu co nejrychleji u techniky,

doplnil velitel stanice Jaroměř npor. Pavel Petiška.

Po dobu výstavby nové stanice byla profesionální výjezdová jednotka umístěna i s technikou v pronajatém objektu bývalé kotelny v ulici Hradecká. Zde vyrostla provizorní malá stanice vystavená z UNIMO buněk, které zapůjčil Záchranný útvar Hlučín. Odtud pak vyjížděli hasiči k zásahům od 13. března 2019 do poloviny srpna 2020.

Náklady na vybudování nové stanice jsou celkově ve výši 82,2 milionu korun, z toho čerpal HZS Královéhradeckého kraje dotaci z Evropské unie, Integrovaného regionálního operačního programu, a to ve výši 55,8 milionu korun.

Nová stanice

Novostavba objektu požární stanice kategorie P1 slouží pro jednotky HZS Královéhradeckého kraje a JSDH Jaroměř. V objektu nyní slouží profesionální hasičská jednotka s počtem 18+1 hasič, do budoucna se předpokládá navýšení na 21+1 hasič, vykonávající nepřetržitou službu ve třech směnách v počtu 7+1 hasič.

Oproti současnému stavu je plánováno rozšíření zázemí pro posádku (jeden člen na směnu navíc), a to vzhledem ke zvyšujícímu se počtu zásahů realizovaných v hasebním obvodu stanice a vzhledem k plánované výstavbě dálnice D11 v blízkosti stanice.

V roce 2019 evidujeme u jednotky HZS ze stanice Jaroměř 438 zásahů. V objektu sídlí i jednotka dobrovolných hasičů JSDH Jaroměř, která bude sloužit s počtem do 26 dobrovolných hasičů.

Doba výstavby byla 16 měsíců (3. 4. 2019 předání staveniště a zahájení prací – 31. 7. 2020 předání díla a vydání kolaudačního souhlasu), následovaly další práce na převedení technologií a zkušební provoz. Zhotovitelem stavby byla firma STYLBAU, s.r.o.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet