Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Melčic mají dva nové pomocníky, zakoupit si je mohli díky Nadaci ČEZ

Novým speciálním vybavením svého zásahového vozu se mohou pochlubit dobrovolní hasiči z obce Mlečice na Rokycansku. Jsou jimi velice výkonné kalové čerpadlo a hasičský batoh se čtyřmi hadicemi, dvěma proudnicemi a jedním rozdělovačem (tzv. D program). Vše za 70 000 korun, přičemž tuto finanční částku získali od Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů.

Obojí jsme potřebovali jako sůl, jenže nechtěli jsme tím zatěžovat vedení obce, které nás jinak podporuje a snaží se nám vždy vyjít vstříc. V Mlečicích se ale nyní realizuje několik stavebních akcí, a tak je zde zapotřebí každá koruna z obecní pokladny na věci, které budou ku prospěchu všem. Proto jsme začali hledat jiné možnosti, jak si vše pořídit.

Na internetu jsme tak narazili i na stránky Nadace ČEZ a řekli si, že to zkusíme. Zkusili jsme a vyšlo to. Máme, co potřebujeme a nadaci tímto děkujeme,

říká Jaroslav Svejkovský, starost SDH Mlečice.

Podle Michaely Zikové, ředitelky Nadace ČEZ, využili dobrovolní hasiči možnost zažádat si o finanční prostředky v rámci grantu Podpora regionů:

Dobrovolní hasiči jsou prakticky vždy na místě zásahu v územním obvodu obce první. Je to logické, mají to nejblíže a vyznají se. Podle rozsahu a typu si také často dokáží s krizovou situací poradit sami.

Aby byl jejich zásah plnohodnotný, ať již prvotní nebo celkový, potřebují k tomu pochopitelně i řádné vybavení. Nad žádostí se proto správní rada nadace dlouho nerozmýšlela. Rádi jsme, jak se lidově říká, grant SDH Mlečice přiklepli.

Sbor dobrovolných hasičů Mlečice má celkem 48 dospělých členů a 29 dětí. Dvanáct mužů z výše uvedeného počtu dospělých, mezi nimiž jsou pochopitelně i ženy, pak tvoří obcí dle zákona „O požární ochraně“ zřízenou výjezdovou jednotku, značenou jako JSDH III Mlečice.

Ta má za celý loňský rok na svém kontě dvanáct zásahů, letos zatím šest. Naštěstí se většinou jednalo „jen“ o technickou pomoc, například odstraňování vlivem silného větru popadaných stromů či odčerpávání vody po přívalových deštích ze studen a sklepů.

A právě v takovýchto případech bude pro nás účinným pomocníkem nové kalové čerpadlo. Je velmi výkonné, dokáže odčerpat 700 litrů za minutu. Snadno přenosný hasičský batoh s 3D programem nám pak po rozvinutí a napojení hadic ulehčí zásah v případě lesního požáru,

naznačil využití nového vybavení Pavel Smola, velitel výjezdové jednotky JSDH III Mlečice.

I on na závěr kvitoval vstřícnost Nadace ČEZ, která umožnila sboru obojí zakoupit, aniž by tak zatížili rozpočet obce.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy
Sdílet