Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes ve Vlastiboři zalezl do meliorační trubky, po čtvrtém výkopu byl zachráněn

Profesionální hasiči ze stanice Soběslav byli vysláni do Vlastiboře k záchraně psa, který při procházce utekl majiteli a zalezl do meliorační trubky. Meliorační vedení bylo přibližně 750 m dlouhé, zhruba metr pod zemí, ale bohužel kvůli jeho záhybům na trase nebylo do trubek vidět dále než přibližně sedm.

Pes byl slyšet, ale šířením zvuku v trubkách nebylo možné přesněji určit jeho polohu. Na místo byla velitelem zásahu povolána Policie ČR, která dostala za úkol zjistit majitele pozemku, vyrozumět ho o situaci a získat souhlas s provedením výkopových prací.

Po dohodě velitele zásahu s majitelem psa si tato osoba zajistila techniku pro výkop. Po udělení souhlasu Policii ČR majitelem pozemku a příjezdu traktorbagru zajištěného majitelem psa byly zahájeny výkopové práce.

Po vyndání meliorační trubky bylo zjištěno, že na dalších asi 30 metrů není pes vidět, tak se pokračovalo ve výkopových pracích dalších 50 metrů ve směru melioračního vedení. Při čtvrtém výkopu a vyndání meliorační trubky byl úspěšně pes nalezen a zachráněn.

Zdál se být v pořádku a byl předán majiteli. Jednotka vrátila meliorační trubky na místo. Majitel psa byl vyrozuměn, že musí zajistit terénní úpravy a navrátit pozemek do původního stavu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet