Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapáchající kapalina ohrožovala půdu a okolí

Dne 29. 4. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku neznámé látky do půdy ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým autem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína.

Dne 29. 4. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku neznámé látky do půdy ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým autem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína. Později na místo vyjel také průzkumový vůz naší chemické služby k detekci a odběru vzorků. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v průmyslové části Rybníky došlo k úniku neznámé chemické látky do půdy.

Při úklidových a demoličních pracích došlo k rozlití neznámé chemické látky, která se na několika místech dostala do půdy. Z obav o možné ohrožení životního prostředí byli dnes o události informováni také hasiči.

Po příjezdu na místo si nechal velitel zásahu vyslat speciální průzkumný vůz chemické služby s odbornou pracovnicí. Po dojezdu byl proveden rychlý test na nebezpečné látky, a to pomocí zcela nového spektrometru. Do tzv. Romanova přístroje byly postupně vloženy dva odebrané vzorky. Další čtyři vzorky neznámé chemické a zapáchající látky byly odebrány pro další odborné zkoumání v chemických laboratořích hasičů.

Celkově se nejednalo o nijak velký únik chemické látky. Nebylo proto rozhodnuto o omezujících opatřeních s vlivem na probíhající práce v okolí. Uniklá kapalná látka byla postupně hasiči zasypána sorbenty a následně vytěžena firmou k odvozu. Další práce s látkou je věcí původce havárie.

Místo zásahu bylo postupně předáno zástupcům policie, majitelům, pracovníkům odboru životního prostředí města i zástupcům inspekce životního prostředí.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet