Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár štěpky v Kozlově na Olomoucku zaměstnal během dvou dnů desítky hasičů

Požár štěpky v Kozlově na Olomoucku řeší už druhý den olomoučtí hasiči ve spolupráci s místními dobrovolnými jednotkami.

Halda materiálu naskladněná až do výšky 10 metrů o hmotnosti přes 7,5 tisíc tun začala doutnat v neděli 27. září 2020 před polednem. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že štěpka v jednom z nepřístupných míst hoří plamenem. K ohnisku se museli prořezat motorovými pilami a následně pak zahájili hasební práce.

Kvůli hlubokým ohniskům se doutnající a znehodnocený přírodní materiál odvážel těžkou technikou na volné prostranství, kde jej hasiči rozhrabávali a prolévali vodou. Jen za neděli takto odvezli 200 tun štěpky.

Práce pokračovaly během celé noci i v pondělí, kdy bylo rozhodnuto o rozdělení haldy na dvě části, aby se zamezilo skrytému šíření požáru.

Zásah po celou dobu provázel hustý kouř, který směřoval i do blízké obce. Lidem z okolí bylo doporučeno, aby nevětrali a měli zavřená okna.

Vodu jsme dopravovali kyvadlově z přírodního zdroje, a to z lomu Výkleky.

Během neděle a pondělí u požáru zasahovaly profesionální jednotky z Olomouce a Lipníka nad Bečvou, jednotky SDH Velký Újezd, Veselíčko, Velká Bystřice, Doloplazy, Výkleky, Jindřichov, Potštát a VHJ Libavá.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet