Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladík si hrál s ohněm a zapálil lesní hrabanku za hřbitovem

Odchod zimy a příchod teplých jarní dní znamená pro hasiče každodenní výjezdy k požárům suché trávy a lesních porostů. V Karlovarském kraji zasahovali hasiči za posledních sedm dní u dvaceti čtyř takovýchto událostí, od prvního jarního dne letošního roku už jich bylo na území našeho kraje jednadevadesát.

Většina lesních požárů a požárů suché trávy vznikne samovznícením, nedbalostí lidí nebo úmyslným zapálením. Avšak jen málokdy se podaří najít viníka.

Výjimkou byl požár lesního porostu, který likvidovali profesionální hasiči z Karlových Varů a dobrovolní hasiči ze Staré Role ve čtvrtek 29. dubna po 16. hodině odpoledne za hřbitovem u Terezínské ulice v Karlových Varech.

Požár zde svou nedbalostí založil šestnáctiletý mladík, který si hrál s otevřeným ohněm. Když začala hořet lesní hrabanka, pokoušel se to sám uhasit, ale neúspěšně a oheň se stále rozšiřoval. Chlapec nakonec sám zavolal hasiče.

V době příjezdu jednotek požární ochrany už hořel les na ploše 20 × 20 metrů a bylo zasaženo i oplocení lesní školky a mladý bukový porost. Úplná likvidace požáru zaměstnala hasiče na dvě a půl hodiny. Nepřístupný terén znemožnil příjezd hasičské techniky až k místu požářiště a voda na hašení musela být dopravována hadicovým vedením.

Majitel lesa odhadl škody na 8 tisíc korun. Chlapec, který požár způsobil, vyčkal na místě do příjezdu hasičů a dobrovolně se jim s lítostí přiznal.

Při události nedošlo k žádnému zranění.

por. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-miw-

Sdílet