Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladovací haly v Suchém Dolu zaměstnal deset hasičských jednotek

Ve středu 30. 9. 2020 kolem osmé hodiny ranní byl na operační středisko Královéhradeckých hasičů nahlášen požár budovy nedaleko obce Suchý Důl na Náchodsku.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a Broumova a dalších osm jednotek dobrovolných hasičů z blízkého i vzdálenější­ho okolí.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár haly kovové konstrukce o rozměrech asi sedmdesát na dvacet pět metrů, ve které bylo uskladněno seno a sláma. Požár byl již plně rozvinutý. Hasiči nasadili osm vodních proudů, z toho dva z automobilových žebříků.

Kromě hašení samotné haly se zaměřili především na to, aby se požár nerozšířil na další budovu, tedy blízký kravín, ve kterém bylo ustájeno větší množství krav. Hasiči zasahovali na místě s použitím dýchacích přístrojů, dálkovou dopravu vody zřídili z nedalekého rybníku.

Kolem půl desáté se na místě změnili povětrnostní podmínky a bylo rozhodnuto, že krávy z přilehlého kravína budou z důvodu zajištění jejich bezpečí řízeně vyvedeny a přesunuty do vzdálenějšího kravína. Všechna zvířata (okolo čtyř stovek kusů) se podařilo v pořádku do náhradního objektu převést.

Intenzita požáru již v odpoledních hodinách byla nízká, nicméně jeho dohašování bude probíhat pravděpodobně až do dalšího dne.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Příčina události je v šetření, škoda byla předběžně stanovena ve výši asi devíti milionů korun.

01.10.2020

U požáru skladovací haly v Suchém Dolu byli hasiči celou noc. V 7 hodin ráno se zasahující jednotky prostřídaly a budou dohlížet na požářiště, které se nechává kontrolovaně dohořet. Zásah bude pravděpodobně ještě na celý den.

20. 10. 2020

Během následného vyšetřování byla škoda vzniklá požárem upřesněna z původně odhadnutých 9 milionů korun na 20 milionů korun. Požár způsobil škodu na budově skladu sena a slámy, ta byla kompletně zničena.

Dále jsou do celkové částky započítány škody na uskladněném seně a slámě, plameny zachvátily asi dva tisíce velkých kulatých balíků. Díky zásahu jednotek požární ochrany se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 5 milionů korun, které představuje vedle stojící kravín a stádo krav o 400 kusech dobytka.

Na místě pracoval od počátku vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s Policií ČR, byli přizváni také odborníci z oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče. Vyšetřováním byly postupně vyloučeny verze, že by za vznikem požáru stála technická závada na elektroinstalaci, nedbalostní či úmyslné jednání nebo biologické samovznícení uskladněného materiálu.

Jako jedinou variantu nelze podle vyšetřovatelů vyloučit provozně technickou závadu. Před požárem se ve skladu pohyboval samojízdný krmný vůz, který odfrézovával a nakládal seno a slámu. Při styku s cizími předměty (kámen nebo kousek kovu v balíku sena) dochází ke vzniku jisker.

Lze uvažovat, že jiskra zalétla nepozorovaně mezi balíky sena při kontaktu s kamenem nebo kouskem železa, tím mohlo dojít k zapálení sena a následně přenosu na ostatní hořlavé látky uvnitř skladu.

Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet