Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Lysé nad Labem byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Poslední zářijový den roku 2020 těsně před šestou hodinou ranní byl zpozorován požár rekonstruovaného domu v Lysé nad Labem na Nymbursku.

Oznamovatel ihned vytočil tísňovou linku hasičů a uvedl, že požárem je zasažen dvoupatrový dům a plameny šlehají z okna. Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotky ze stanic Milovice a Nymburk spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Lysá nad Labem, Stará Lysá a Sojovice. Jelikož první jednotka, která dojížděla k zásahu, hlásila, že požár je viditelný už z dálky, byl poplachový stupeň okamžitě zvýšen na druhý.

K výjezdu byly povolány další jednotky, konkrétně profesionální hasiči ze stanic Benátky nad Jizerou a Stará Boleslav a dobrovolní hasiči obcí Přerov nad Labem a Semice. Vzhledem k tomu, že požárem byla zasažena střešní konstrukce a její část se propadla, nebylo možné hasit uvnitř budovy. Hasební zásah tak bylo nutné vést z vnějšku z výškové techniky. Proto byla k události přizvána také jednotka Správy železnic Nymburk s automobilovou plošinou.

Hasiči v dýchací technice se zaměřili také na ochranu okolních budov a z vedlejšího domu evakuovali čtyři byty. Střechu sousedící nemovitosti se hasičům podařilo včasným zásahem uchránit. Hasební voda byla na místo dopravována kyvadlově cisternami.

Střechu hořící budovy jednotky hasily několika vodními proudy. Po likvidaci plamenného hoření bylo nutné vyhledat a dohasit všechna skrytá ohniska, protože se požár stále šířil mezistropní konstrukcí. Hasiči tak museli motorovými pilami stropy rozebrat, pomocí termokamery postupně všechna místa proměřit a lokalizovat objevená skrytá ohniska.

Krátce před devátou hodinou byl požár pod kontrolou a dále se nešířil, proto bylo možné nahlásit lokalizaci. Velitel zásahu začal postupně redukovat zasahující jednotky, které se po sbalení materiálu začaly vracet na základny. Místní dobrovolné jednotce byla nařízena dohlídka do 23 hodin.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně vyčíslena na dvacet milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Při zásahu se zranil na ruce jeden příslušník.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet