Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu zvířat při požáru, kráva z toho porodila

Dne 30. 4. 2010 bylo vyhlášeno taktické cvičení hasičů ve středisku živočišné výroby farmy v obci Kašava na Zlínsku. Do cvičení se zapojila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která na farmu dorazila se dvěma výjezdovými vozy a automobilovým žebříkem. Cvičení probíhalo společně se zootechniky farmy, kteří hasiče seznamovali s řadou důležitých faktorů při manipulaci se zvířaty.

Dne 30. 4. 2010 bylo vyhlášeno taktické cvičení hasičů ve středisku živočišné výroby farmy v obci Kašava na Zlínsku.

Do cvičení se zapojila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která na farmu dorazila se dvěma výjezdovými vozy a automobilovým žebříkem. Cvičení probíhalo společně se zootechniky farmy, kteří hasiče seznamovali s řadou důležitých faktorů při manipulaci se zvířaty.

Cílem cvičení byla evakuace a záchrana skotu při požáru. V celé farmě je asi 400 ks masného skotu, a to ve dvou objektech. Chovají se zde italská a francouzská plemena Piemontese a Limousine. Početné stádo krav doplňuje šest býků. Samotná evakuace byla provedena asi s polovinou stáda. Stáje oddělují manipulační zábrany, přes které se vytváří koridory a dělitelné boxy pro směr úniku zvířat. Hasiči zkoušeli také zábrany ze svých vozů.

Během cvičení byl kladem důraz na možná rizika – útěkové vzdálenosti pro obsluhu, zabránění případného napadení stresovaných zvířat, vytvoření jen jedné cesty, zabezpečení správného směru úniku, v případě noci je důraz kladen na osvětlení takové cesty, oslovení skotu, komunikace se zvířaty, aby se nebála.

Taktika záchranných prací, zacházení se skotem a manipulace se zvířaty vycházela z metodiky hasičů, ale také z odborné přednášky zootechničky střediska. Hasiči se dověděli o etologii, tedy smyslech zvířat, o jejich možném stresu. Probrána byla rovněž taktika hasebních prací a odvětrávání stájí v případě požárů.

Cvičení bylo ukončeno opravdu netradičně. Neplánovaně došlo u jedné z otelených krav na „její čas“ a hasiči museli asistovat přímo u porodu. Pod vedením dvou zootechniků se nakonec porod podařil a malá kravička přišla na svět v naprostém pořádku. Nečekaný a nevídaný zážitek hasiče velmi potěšil a zpestřil celé cvičení.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet