Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči při taktickém cvičení v Novém Jičíně řešili únik chloru z poškozeného ventilu

Osm jednotek hasičů, to je více než tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, a s nimi téměř dvě desítky příslušníků Policie ČR, Městské policie Nový Jičín, pracovníků Zdravotnické záchranné služby MSK a zaměstnanců krytého plaveckého bazénu v Novém Jičíně se zapojily ve středu 30. 9. 2020 do taktického cvičení integrovaného záchranného systému (IZS) v areálu novojičínského plaveckého bazénu. Simuloval se zde únik chloru z poškozeného ventilu ve chlorovně.

Hasiči museli v přetlakových protichemických oděvech zachraňovat jednoho zaměstnance v bezvědomí, který se zranil při výměně lahví s chlorem. Po vynesení z nebezpečné zóny jej museli – před předáním zdravotníkům – očistit v dekontaminač­ní sprše.

Rovněž museli utěsnit špatně fungující ventil a okolí nehody skrápět vodou, aby se chlor nedostal mimo areál bazénu, například na sousední venkovní koupaliště či mateřskou školu. Z bazénu, který se nachází mimo zasaženou obslužnou část, nemusely být žádné osoby evakuovány, pouze byly na vzniklou situaci upozorněny.

Zasahovaly zde dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nový Jičín a Ostrava-Zábřeh, odkud přijelo mobilní operační středisko, společně s nimi šest jednotek dobrovolných hasičů z Novojičínska – Suchdol nad Odrou, Štramberk, Příbor, Kopřivnice, Studénka a Frenštát pod Radhoštěm. Poslední tři jmenované dobrovolné jednotky jsou předurčeny k chemickým zásahům.

Cílem akce bylo procvičit součinnost složek IZS, orgánů státní správy a samosprávy, také varování a informování obyvatelstva v přilehlém okolí prostřednictvím „mluvicí“ mobilní sirény. Tu na střeše vozila v okolí bazénu jednotka dobrovolných hasičů ze Suchdolu nad Odrou a informovala o probíhajícím cvičení.

Všechny cvičící subjekty měly k dispozici havarijní kartu areálu bazénu a koupaliště, která upřesňuje jejich činnost. Přítomnost uniklého chloru ve chlorovně simuloval vyvíječ kouře.

Po záchraně zraněného zaměstnance a zastavení úniku chloru byly vytvořeny dvě průzkumné skupiny, složené z profesionálních a dobrovolných hasičů, které v ochranných oblecích vyhledávaly v zasažených prostorách další osoby, které by se v nich mohly nacházet.

Do cvičení se okrajově zapojil také personál a děti z nedaleké mateřské školy Trojlístek. Po varování, že z bazénu uniká chlor, přešli společně na odvrácenou stranu objektu a uzavřeli okna.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet