Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladý muž slyšel silnou ránu, po chvíli začala hořet střecha

1. 5. 2010 v 05:15 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Huslenky na Vsetínsku. V chatě spal v podkrovní místnosti mladý muž, který uslyšel silnou ránu do střechy během ranní bouřky. Asi po půlhodině ucítil v podkroví kouř a následně zjistil požár střechy. Sám se také snažil požár hasit, k čemuž použil přenosný hasicí přístroj i kbelíky s vodou.

1. 5. 2010 v 05:15 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Huslenky na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se třemi vozy, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Huslenky a Halenkov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy rekreačního objektu.

V chatě spal v podkrovní místnosti mladý muž, který uslyšel silnou ránu do střechy během ranní bouřky. Asi po půlhodině ucítil v podkroví kouř a následně zjistil požár střechy. Sám se také snažil požár hasit, k čemuž použil přenosný hasicí přístroj i kbelíky s vodou. Ohnisko však bylo skryto ve střešních konstrukcích a na místo museli vyjet hasiči.

Z hasičů dorazila jako první jednotka dobrovolníků z Halenkova se svým novým terénním zásahovým vozem zn. Mitsubishi L200. Hasiči se dostali na střechu a začali rozebírat krytinu. Po dojezdu profesionálů byl následně požár pod střechou uhašen, když museli hasiči odstranit i část vnitřního obložení. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření nebezpečí v dřevěných konstrukcích chaty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování potvrdilo jako příčinu požáru úder blesku. Blesk udeřil nejen do střechy chaty, která byla bez bleskosvodu, ale stopy byly nalezeny také na blízkém stromě. Požár poškodil jen část střechy, střešních konstrukcí a dřevěného obložení. Způsobené škody byly odhadnuty na 10.000 Kč. Včasným zjištěním požáru a hašením se podařilo uchránit další majetek asi za 800 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet