Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aviatická Pouť a prezentace hasičské techniky

Česká republika bude v týdnu od 1. do 6. června 2010 doslova žít letectvím, město Pardubice, jako centrum oslav, připraví pro veřejnost pestrý program provázející činností československých letců v její stoleté historii. Vyvrcholením bude o víkendu 5.- 6.června 2010 právě dvacátá Aviatická pouť.

Aviatická Pouť je letecká událost s nejdelší historií v Česku, v roce 2010 bude pořádán již dvacátý, jubilejní ročník. Daleko větší význam má však sté výročí prvního veřejného vzletu Jana Kašpara, tedy STO LET AVIATIKY V ČECHÁCH

Výjimečnost tohoto ročníku spočívá ve zcela novém pojetí leteckých ukázek, unikátním svou komplexností a propracovaností, o které se nepokusil zatím žádný pořadatel podobné akce na světe. Historie českého letectví bude návštěvníkům poprvé představena formou velkoprostorového divadelního představení a to nejen přímo na letišti Pardubice, ale i na televizních obrazovkách prostřednictvím záznamu nebo přímého přenosu televize. Jedná se o záležitost nejméně evropského významu

Plán programu leteckých oslav:

  • Pondělí až pátek: program pro veřejnost ve městech s leteckou tématikou
  • Sobota: STO LET AVIATIKY V ČECHÁCH – předpremiéra za časti veřejnost
  • Neděle: premiéra multispektrálního 3D představení STO LET AVIATIKY V ČECHÁCH

V jednotlivých scénách s pravdivým historickým základem budou účinkovat původní letouny československých letců a jejich protivníků, dobová pozemní technika a relikvie. V hlavních rolích se představí známí herci, zkušení piloti a komparsisté pod taktovkou profesionální divadelní a zvukové režie. Mimo hlavní program, kterým je 3D multispektrální představení, budou probíhat unikátní vystoupení renomovaných akrobatů a letadel zahraničních účastníků a bohatý pozemní program se statikou kolové, pásové a další techniky a moderovaný dětský den.

PREZENTACE HASIČSKÉ TECHNIKY V DOPROVODNÉM POZEMNÍM PROGRAMU 

Komplexnost a výjimečnost Aviatické pouti spočívá v jejím doprovodném pozemním programu zaměřeném technicky. Mimo další je sestaven z techniky autoveteránů, vojenské techniky AČR a vojenské veteránské techniky, komerčního autosalonu, letecké techniky a aerosalonu a dalších klubů – letos např. Jeep Wrangler Club aj.

Nedílnou součástí letišť v historickém mezníku bývali a jsou hasiči. Každoročně se Aviatické pouti účastní SDH a profesionálové svojí technikou a zpestřují tak návštěvníkům pobyt na celé akci.

V rámci AP 2010 připravují organizátoři ucelení techniky v tomto oboru chronologickým uspořádáním vývojově od minulosti po současnost. Přijeďte

Vy se svými vozy a technikou od historických kousků a v dobových uniformách až po moderní hasičské vybavení. Strávíte víkend se svými kolegy „ve zbrani“ a současně zažijete mimořádnou událost při oslavách 100 let českého létání. Vybraná technika se po dohodě zúčastní 3D programu.

5. a 6. června 2010 na letišti Pardubice

Pro informace kontaktujte:

Za Sdružení AP, letiště Pardubice: Miroslav Toman, +420 603 209 530, toman.mt@seznam.cz

Za pozemní tým v rámci hasičské techniky: Ondřej Plocek, +420 724 040 838, sdh.rosice@seznam.cz

Oficiální prezentace: www.aviatickapout.cz

Sdílet