Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena před požárem utekla na lešení

Minutu po půl dvanácté vyjeli včera hasiči HZS Moravskoslezského kraje k požáru bytu ve starším bytovém domě na ulici Přemyslovců v Ostravě – Mariánských Horách. Po příjezdu na místo zjistili, že hoří v bytě a jedna osoba z hořícího bytu unikla na lešení k domu přistavené.

Minutu po půl dvanácté vyjeli včera (1. 5. 2010) hasiči HZS Moravskoslezského kraje ze stanic Ostrava – Fifejdy a Ostrava – Zábřeh k požáru bytu ve starším bytovém domě na ulici Přemyslovců v Ostravě – Mariánských Horách. Později v průběhu hasebních prací se k nim přidali hasiči ze stanice Ostrava – Hrabůvka. Po příjezdu na místo zjistili, že hoří v bytě a jedna osoba (žena) z hořícího bytu unikla na lešení k domu přistavené.

Hasiči ihned zahájili průzkum v zakouřeném prostoru bytu. K hašení požáru nasadili jeden vodní proud. Pro vyšší bezpečnost obyvatel domu uzavřeli hlavní uzávěr plynu a na místo požáru povolali havarijní službu plynáren.

Postupně rozebrali stropní konstrukci, aby odhalili i skrytá ohniska požáru. Krátce po 13. hodině se požár podařilo lokalizovat a za dalších padesát minut byla zlikvidována všechna ohniska hoření a požár byl uhašen.

Na místo se dostavili vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Při požáru byla zraněna jedna osoba, nikdo nebyl usmrcen. Škoda způsobená na vybavení bytu a konstrukcích domu byla vyčíslena na 1 milion korun. Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů.

AKTUALIZACE

Jednalo se požár v ložnici bytové jednotky o velikosti 3+1 ve 3. NP čtyřpodlažního netypového bytového domu. Požárem došlo k totálnímu vyhoření zařízené ložnice o půdorysném rozměru 2,5 × 3,5m. V době vzniku požáru se v místnosti ložnice nacházela nájemnice bytu, která hořící ložnici opustila oknem přes postavené venkovní lešení. Požár se následně šířil do chodby bytové jednotky postižené požárem a vertikálním směrem do bytové jednotky na 4.NP.

Stropní konstrukce byla tvořena nosnými dřevěnými trámy podbitými deskami a omítnutou rákosovou rohoží. Došlo k prohoření stropní konstrukce nad ložnici bytové jednotky. Zásahem hasičských jednotek bylo zabráněno rozšíření požáru do dalších místností postiženého bytu a do bytu na 4.NP. Zplodinami hoření je poškozené veškeré vybavení bytové jednotky jak na 3. NP, tak v bytě na 4.NP.

Nájemnice bytu, která byt opustila oknem utrpěla šok a byla na místě ošetřena lékařskou službou. V době vzniku požáru byla ve vyhořelém bytě na 3. NP přítomna nájemnice bytu s další osobou. V přiložené fotodokumentaci jsou záběry na rohový bytový dům z křižovatky ul. Přemyslovců x E. Filly, záběr ze dvora domu na postavené lešení, po kterém unikla z bytu jeho nájemnice, záběr do vyhořelé ložnice bytu na okno, kterým nájemnice byt opustila a záběr poškozenou stěnu ložnice, ve které došlo k prohoření stropní konstrukce.

Z dosud provedeného ohledání místa požáru a na základě informací svědků se jeví jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru manipulace s otevřeným ohněm v ložnici bytu. Přesná příčina je v šetření Policie ČR a vyšetřovatelů HZS Moravskoslezské­ho kraje.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje


-miw- 

Sdílet