Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Zlínském kraji řešili během dne téměř stovků „větrných“ zásahů

V celém Zlínském kraji hasiči zaznamenali od 01:22 hodin do večerních 20:00 hodin 91 událostí souvisejících se silným větrem.

Nejvíce výjezdů je zaznamenáno v okresu Vsetín, a to 43. V okresu Uherské Hradiště hasiči vyjeli celkem k 20 událostem. V okresu Kroměříž jsme zaznamenali 15 výjezdů a v okresu Zlín 13 výjezdů.

V 67 případech šlo o popadané stromy a větve na silniční komunikaci a cyklostezky. V 10 případech stromy poškodily nebo byly zavěšeny na nadzemním vedení kabelů.

V 10 případech šlo o poškození střechy a nebo jejich částí. Ve 2 případech došlo vlivem větru k poškození zateplení bytového domu v Rožnově pod Radhoštěm a poškození komínu střechy v Hvozdné na Zlínsku.

Ve dvou případech pak větve stromu a uvolněná část střechy poškodily zaparkované osobní automobily.

V jednom případě mezí Ústím a Vsetínem najel cyklista na cyklostezce do spadlého stromu. Hasiči cyklistovi poskytli předlékařskou pomoc a předali ho do péče zdravotníků. Současně strom odstranili s pomocí motorové pily.

K zranění jiných osob v souvislosti se silným větrem nedošlo. I tak bychom rádi upozornili řidiče, cyklisty a chodce, že v případě, kdy je oznámena výstraha před silným větrem, aby jezdili opatrně a nejlépe aby co nejméně projížděli či procházeli zalesněnými úseky.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet