Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár utlumil jak kouř, tak i voda z poškozeného vedení

Dne 2 .5. 2010 v 18:09 hod. byli hasiči informováni o požáru prodejny v obci Napajedla. Požár zpozorovali sousedé, kteří si všimli kouře vycházejícího z nové prodejny nápojů. Podezření z požáru bylo nahlášeno na tísňovou linku a na místo vyrazili hasiči.

Dne 2 .5. 2010 v 18:09 hod. byli hasiči informováni o požáru prodejny v obci Napajedla.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic i Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Napajedla a Babice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v malé prodejně nápojů.

Požár zpozorovali sousedé, kteří si všimli kouře vycházejícího z nové prodejny nápojů. Podezření z požáru bylo nahlášeno na tísňovou linku a na místo vyrazili hasiči.

Jednotka profesionálů z Otrokovic dorazila jako první a už za šest minut od výjezdu. Hasiči museli do prodejny s nápoji a vinotékou proniknout násilím. Nejdříve byly odstřiženy kovové mříže a následně i vyraženy dveře. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zcela zakouřené prodejny.

Uvnitř bylo průzkumem nalezeno místo požáru, a to v kuchyňské lince, kde hořelo u průtokového ohřívače vody. Vlivem požáru došlo nejen k zakouření celé prodejny, ale také k poškození plastového vodního vedení. Unikající voda pak dokázala požár v kuchyňce výrazně hasit a požár byl také utlumen samotným kouřem i spotřebovaným vzdušným kyslíkem v malých místnostech. Samotná lokalizace požáru tak hasičům trvala jen asi deset minut a likvidace byla hlášena o pár minut později.

Během násilného vniknutí do zakouřené prodejny nechal velitel zásahu evakuovat dvě ženy z bytu nad místem požáru, kam hrozil další průnik nebezpečných zplodin hoření. Při požáru a zásahu nakonec nebyl nikdo zraněn. Celou prodejnu museli hasiči odvětrat přetlakovou ventilací a natečenou vodu z řadu vymést ven.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů na místo bylo místo požáru ohledáno. Asi měsíc otevřená prodejna s nápoji stála v řadě dalších obchodů a v celkově třípodlažním domě s byty. Šetření ukázalo na technickou závadu. Požár způsobil škodu za asi 20.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet