Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár části kuchyně byl velmi rychle lokalizován a uhašen

Dne 2. 5. 2010 v 19:50 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Holešově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů obce. K posílení vyjely další dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s cisternou a z Kroměříže s automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů a k následnému poškození i dalších spodních bytů vodou.

Dne 2. 5. 2010 v 19:50 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu v Holešově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů obce. K posílení vyjely další dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s cisternou a z Kroměříže s automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů a k následnému poškození i dalších spodních bytů vodou.

Požár zpozorovali sousedé v obytném domě, kteří si všimli kouře. Pro podezření z požáru byli o situaci informováni hasiči, kteří také ihned vyjeli na pomoc.

Hasiči z Holešova byli na místě do čtyř minut od výjezdu. Okamžitě vyběhli do třetího nadzemního podlaží. Pomocí bourací sekery se násilím dostali do bytu, kde zjistili požár v kuchyni. Během požáru došlo k poškození bytového jádra a k narušení vodního vedení. Unikající voda sice přispěla k uhašení požáru, ale navíc začala pronikat také do spodních bytů. Hasiči uzavřeli přívody plynu, elektřiny, ale zarezlé uzávěry vody nebylo možné zastavit. Na místo museli vyjet pracovníci vodáren, kterým se podařilo uzavřít přívody asi třicet minut po naší žádosti.

Požár části kuchyně byl velmi rychle lokalizován a uhašen. Celý byt museli hasiči také odvětrat od nebezpečných zplodin hoření. Jeden ze spodních bytů byl unikající vodou z řadu zcela vytopen, další dva byty byly promáčeny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který vařil jídlo na sporáku. Protože se potřeboval z bytu vzdálit, tak před odchodem chtěl vaření na plynovém sporáku vypnout. Otočil však ovladačem nikoliv do polohy vypnuto, ale do polohy malý plamen. Po jeho odchodu došlo k požáru. Plameny se rozšířily na digestoř, část kuchyňské linky a došlo i k poškození bytového jádra s následným únikem vody.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena asi na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za půl milionu korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet