Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v hranické průmyslovce prověřil studenty požární ochrany, jednalo se o taktické cvičení

V rámci týdenního odborného výcviku žáků třetího ročníku oboru požární ochrana Střední průmyslové školy v Hranicích bylo pro studenty dne 17. 9. 2020 připraveno taktické cvičení na simulovaný požár nízké budovy.

Žáci měli možnost zúročit jak teoretické znalosti z výuky, tak praktické dovednosti z odborného výcviku jako je pohyb v zakouřeném prostředí s vyhledáváním osob, bojové rozvinutí, použití nastavovacích žebříků atd.

Na jednotlivá družstva čekal vždy nelehký úkol, a to nalézt a vysvobodit osobu ze zcela zakouřeného prostředí a poradit si s požárem střechy zasaženého objektu. Pro mnohé byl pohyb v hustém kouři za využití dýchací techniky velice náročný a bylo potřeba se spolehnou jeden na druhého a vzájemně si pomáhat.

Takovéto cvičení probíhalo na naší škole vůbec poprvé a v dalších letech plánujeme takovou akci v pozměněném scénáři zopakovat. V tomto školním roce by měl ještě žáky čekat týdenní kurz na Pálavě a čtrnáctidenní odborné praxe s HZS, vše ale bude záležet na epidemiologické situaci.

Střední průmyslová škola v Hranicích se snaží obor požární ochrana neustále posouvat dopředu a vylepšovat technické vybavení pro výcvik studentů. Důkazem je pořízení repasované CAS 30 Tatra 815, kterou žáci využívají při praktickém výcviku.

Více informací pro případné uchazeče o naši školu naleznete na: spshranice.cz nebo na Facebooku.

Matyáš Rejzek
Sdílet