Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý ročník charitativního běhu uspořádali hasiči v Ústí nad Orlicí, podpořili tak nemocného Honzíka

Dne 11. září 2020 uspořádal sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I druhý ročník charitativního běhu pro dobrou věc. Jednalo se o původní akci „Čarodějnický běh“, který byl z důvodu pandemie Covid-19 zrušen. Ale protože se sliby mají plnit, hasiči neváhali a uspořádali akci v náhradním termínu.

V letošním roce se rozhodli členové sboru podpořit Honzíka, který trpí Angelmanovým syndromem. Tento syndrom je vzácnou genetickou poruchou, způsobenou poškozením chromozomu 15, který dítě zdědí od své matky.

Mezi hlavní projevy tohoto postižení patří opožděný psychomotorický vývoj, mentální retardace, epilepsie apod. Typickým je častý smích, kvůli kterému se nemoc označuje jako syndrom šťastného dítěte.

Honzík v tento den skutečně šťastný byl! Na bezbariérovou trať, centrem města Ústí nad Orlicí, která měřila cca 2 km, se postavilo 116 zaregistro­vaných běžců. Každý z nich obdržel od hasičů dárek v podobě klíčenky s jejich logem.

Po absolvování běhu čekalo na nejmenší účastníky překvapení v podobě pěnových radovánek a pro všechny registrované běžce tombola o hodnotné ceny. Po té následoval charitativní koncert, který byl pod taktovkou regionálních kapel Interstate 60, Polaris a báječný večer zakončil DJ Guy-G.

Celé sbírce pro Honzíka předcházela charitativní akce v rámci Ústecké staročeské pouti, kdy se na tradiční hasičské hospodě konala hudební zábava za doprovodu kapely Těžká doba. Díky ní se podařilo také vybrat nemalé množství finančních prostředků.

Ústečtí dobrovolní hasiči zřídili na podporu Honzíka i transparentní účet, kam mohli přispět lidé, kteří se nemohli osobně zúčastnit žádné z pořádaných akcí.

Celková částka, která byla předána Honzíkově rodině, činila 28 000,– Kč. Tyto finanční prostředky budou využity na osobní asistenci, která měsíčně činní v rodinném rozpočtu nemalou částku a také jako příspěvek pro pořízení nového bezbariérového vozidla.

Sdílet