Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nenechte si ujít vydařenou novinku

Server Požáry.cz je mediálním partnerem projektu „POŽÁRNÍ TECHNIKA NA POHLEDNICÍCH“, a proto Vám jako první představujeme právě vydanou sérii pohlednic. Zároveň jsme se rozhodli pro podporu prvního nám známého veřejného vydání omalovánek s námětem požárních automobilů.

Pohlednice i omalovánky vydal vlastním nákladem Jakub Seifert, který nám vydané produkty představil.

Požáry: Tak nejdříve o pohlednicích. Proč ses rozhodnul pro vydávání pohlednic, když u nás v posledních letech vychází velké množství podobných pohledů u zavedených vydavatelů?

JST: Na úvod pár vět o pohlednicích jako takových. Pohlednice obecně patří mezi tradiční sběratelské předměty, jsou cenově dostupné, neztrácejí s koncem kalendářního roku hodnotu jako např. nástěnné kalendáře, mezi sběrateli jsou směnitelné a při praktickém uložení nezabírají příliš místa. Z těchto důvodu jsou pohledy mezi ostatními „tištěnými“ sběratelskými předměty (kalendáříky, stolní a nástěnné kalendáře, dobové tisky, časopisy, výroční publikace, odborné publikace) poměrně oblíbené.

Důvodů, proč jsem se pustil do vydávání pohlednic, bylo samozřejmě více. Mohu uvést například skutečnost, že jsem na trhu stále nenacházel pohlednice některých velmi rozšířených požárních automobilů. Vydávání pohlednic s požární technikou je pro mne způsobem, jak se o výsledky mého celkem systematického dokumentování požární techniky podělit i s ostatními sběrateli a zájemci
o požární techniku. Ze zkušenosti vím, jaké úsilí, množství času a výše nákladů předchází vzniku ucelenějších dokumentačních celků. A to dle mého názoru platí i pro moderní digitální fotografii, kde odpadají pouze náklady na spotřební materiál.

Požáry: Jaké pohledy jsi právě vydal? Přicházíš s nějakou novinkou?

JST: Zcela nová je ediční řada skládaných pohlednic představujících jednotlivé hasičské stanice
našich profesionálních hasičů. Velmi rád přiznávám, že první podnět k přípravě “staničních”
pohlednic jsem získal přímo od profesionálních hasičů (HS 7 Smíchov/sm. A). Konečné uspořádání
pohlednic této ediční řady je bohužel limitováno jejich velikostí. V této ediční řadě právě vychází:

Hasičské stanice HZS hl. města Prahy: HS 1 – Sokolská, HS 2 – Petřiny, HS 3 – Holešovice,
HS 5 – Strašnice, HS 6 – Krč, HS 7 – Smíchov
Hasičské stanice HZS Středočeského kraje: Beroun, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Nymburk

V druhé ediční řadě budou postupně vycházet pohlednice požární automobilů, výběr bude zaměřen především na standardní techniku, a současně na techniku u nás ojedinělou. Nyní vychází:

Sada 8 pohlednic s technikou HZS hl. města Prahy/1.
Sada 8 pohlednic s technikou HZS hl. města Prahy/2.
Jednotlivé pohlednice – CAS na podvozku LIAZ 18.29 XB a T 815 4×4.

V zatím poslední ediční řadě je myšleno i na sbory dobrovolných hasičů – jako první
vychází pohlednice přibližující současný vozový park SDH Velvary a SDH Votice.

Požáry: Na jaké další pohledy se můžeme těšit?

JST: Už nyní připravuji další pohledy odpovídající uvedeným edičním řadám. Rád bych se více věnoval i současné technice dobrovolných hasičů. Ostatní plány zatím nebudu prozrazovat,
neboť všechna jednání jsou teprve na začátku.

Požáry: Server Požáry.cz podporuje i požární prevenci v dětském věku přímo ve školách. Omalovánky by v této souvislosti mohly sloužit jako vhodný výchovný předmět. Co si o tom myslíš?

JST: Rady dětem, jak se mají chovat v mimořádných situacích, a především jak takovým situacím předcházet, očekávám právě od preventivně výchovných akcí prováděných přímo ve školách. S tím souvisí i předávání plastových kartiček s telefonními čísly složek integrovaného záchranného systému, které děti nosí v peněžence. Nedávno se tato informace objevila v televizním zpravodajství, pokud se nepletu z Písku. Připadá mi to jako výborné řešení.

Technické omalovánky proto rady dětem, ani zmíněná telefonní čísla neobsahují, jsou v nich barevné předlohy, černobílé kresby k vybarvení, a stručné informace o základních typech požárních automobilů. Jsou určeny dětem od 6 let. Až budoucnost ukáže, zda nejsou vhodnější pro děti ještě o něco starší. Jde o to, aby bylo možno zábavnou formou alespoň na chvíli upoutat pozornost dětí, které jinak obklopují spíše současné způsoby zábavy – televize, počítače, počítačové hry.
Osobně by mi největší radost udělalo, kdyby se obrázky požárních automobilů dostaly do těch „správných rukou“, a alespoň u několika dětí budou impulsem k prohlášení „až budu starší, tak budu hasičem“.
Doufám, že tyto omalovánky budou jedním z mnoha maličkých krůčků k tomu, aby již od dětského věku každá další generace věděla, proč dát přednost hasičům jedoucím k zásahu, proč ohleduplně parkovat nebo proč a jak se vyvarovat vzniku mimořádných situací.

Požáry: Nejsou technické omalovánky příliš složité a nepřehledně uspořádané?

JST: Je pravda, že technické omalovánky jsou nové svým uspořádáním. Zdánlivě nepraktické pořadí jednotlivých listů, kdy spolu barevná předloha a obrázek přímo nesousedí, má řadu výhod. Je ovšem třeba všechny listy nejprve na hřbetu oddělit (věřím, že menším dětem s tím rodiče pomohou). Vzniknou tak samostatné kartičky obsahující vždy dvě barevné předlohy, které dětem i po vymalování černobílých kreseb zůstanou. Navíc je možno si černobílé kresby pro vlastní potřebu nakopírovat, takže děti se mohou k vybarvování stejného obrázku vrátit vícekrát.
Omalovánky navíc obsahují i základní, velmi zjednodušený popis základních typů požárních automobilů (doufám, že s přečtením textu opět dětem pomohou rodiče).
Složitosti technických omalovánek se není třeba bát, i kdyby byly obrázky pro menší děti na vybarvení příliš obtížné, tak jim zůstanou alespoň barevné předlohy. Při rozhodování o podobě technických omalovánek jsem se zajímal o to, v jakém standardu jsou dnes běžné omalovánky vydávány, a zjistil jsem, že jsou na trhu dokonce i takové, které jednotlivé barevné předlohy vůbec neobsahují. Toto řešení by bylo velmi jednoduché, ale pro mne nepřijatelné.

Požáry: Jak vlastně vznikla myšlenka vydávat omalovánky? Máš v záloze nějaké další kresby požárních automobilů?

JST: Podobných obrázků nákladních automobilů a autobusů jsem již vytvořil více než sto. Po dobu několika let bylo možno tyto obrázky nalézt na přebalech plastikových stavebnic firmy SDV model a v jejich katalogu. V loňském roce jsem se pustil i do požárních automobilů, a potom už bylo jen otázkou času, kdy vyjdou první omalovánky. Již nyní připravuji kresby dalších požárních automobilů. Před vydáním třetího sešitu omalovánek však určitě vyčkám na to, jaká bude odezva na první dvoje vydané omalovánky. Mimo to připravuji k vydání sešity se zaměřením např. na nákladní automobily Tatra, a předběžně uvažuji i o kresbách lokomotiv.

Na závěr dodáváme, že popsané pohlednice a oba sešity technických omalovánek bude možno zakoupit ve dnech 18.-21. 5. 2004 na mezinárodním veletrhu požární techniky Pyros 2004 pořádaném na Výstavišti v Brně, na stánku serveru Požáry.cz, který naleznete v pavilonu G1-stánek 051.

Mimo to bude v nejbližší době otevřen i nový internetový obchod serveru Požáry.cz, v němž bude možno všechny uvedené produkty zakoupit.


Otázky připravili: Radek Kislinger, Martin Kavka
Sdílet