Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brodku u Přerova voda zaplavila 70 domů. Na místě zasahovalo 15 jednotek

Aktuálně k 15. hodině řeší hasiči v Olomouckém kraji v souvislosti s povodněmi 15 událostí. Odčerpávají například laguny v Liboši a u Bystročic.

V Liboši voda ohrožovala 12 objektů, takže jsme instalovali protipovodňové hráze a lagunu odčerpáváme. Na místě je 5 jednotek a čerpací kontejner. V Bystročicích je aktuálně 7 jednotek s 11 čerpadly. Voda tam zaplavila několik sklepů a garáží. Na místě budeme určitě do večera.

Od noci ze středy na čtvrtek zasahujeme také v Brodku u Přerova, kde se z břehů vylila Olešnice a zaplavila část obce. Na místě v noci pracovalo 15 jednotek, voda zaplavila 5 tamních ulic a ohrožovala 70 rodinných domů, do 20 z nich vtekla do obytné části.

Hasiči objekty zabezpečovali pytli s pískem. Nasazeno bylo v noci i během dne velkokapacitní čerpadlo SOMATI, které dosud čerpá vodu ze zatopeného podjezdu ve směru na Prostějov. Ten je pro dopravu uzavřen. Lidé ze zasažených domů mohli využít náhradního ubytování, které zajistila obec, ale nikdo tak neučinil.

Evakuovali jsme 3 osoby, ty využily ubytování v rodině. Během dne klesla hladina Olešnice natolik, že naše jednotky mohly začít s čerpáním vody z jednotlivých zaplavených nemovitostí.


Ve čtvrtek ráno jsme také evakuovali 2 osoby, 2 psy a 4 kočky z ubytovny Závodí v Kojetíně, kde voda z říčky Blaty zaplavila přízemí. Čerpali jsme vodu z objektů například také v Grygově, Hlubočkách, Července, Lošticích, Přerově, Šternberku, Štěpánově či Horce nad Moravou.

Celkově jsme od úterní půlnoci až dosud řešili 250 událostí v souvislosti s vydatnými dešti a rozvodněnými toky. Stavěli jsme protipovodňové hráze, připravovali jsme mobilní hrazení, plnili jsme pytle s pískem, odčerpávali jsme laguny i vodu ze zatopených nemovitostí.

Čistili jsme stavidla i koryta řek. Odstraňovali jsme stromy spadlé do vodních toků. Monitorovali jsme situaci na jednotlivých řekách a jejich přítocích.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet