Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V třeboňském pivovaru Regent unikal čpavek, na místě zasahovalo několik jednotek hasičů

Krátce před devátou ráno 16. října 2020 přijalo operační středisko HZS Jihočeských hasičů oznámení o úniku plynného čpavku v třeboňském pivovaru Bohemia Regent.

Na místo byly vyslány profesionální jednotky z Třeboně a Českých Budějovic a jednotky dobrovolných hasičů Třeboň Branná a Lomnice nad Lužnicí. Na místo vyjela chemická laboratoř HZS Jihočeského kraje z Českých Budějovic, celkem zasahuje sedm kusů techniky a přes 20 hasičů. Z objektu bylo evakuováno 18 osob.

Policie ČR zajišťuje okolí ve vzdálenosti zhruba 300 m od objektu. Hasiči vytvořili průzkumnou skupinu v ochranných protichemických oblecích s dýchací technikou uvnitř a pracují na zastavení úniku, ke kterému došlo na obtížně přístupném místě.

Podařilo se výrazně zmenšit objem unikajícího plynu, nyní se pracuje na jeho úplné likvidaci. Unikající čpavek směřuje do neobydleného území na louky, kde dochází k jeho rozptylu. Před ukončením zásahu provedou hasiči měření jeho koncentrace.

15:00

Zásah stále probíhá, čpavek v menším množství stále uniká. Hasiči čekají na příjezd specializované firmy, je v plánu odčerpání čpavku přímo z nádrže.

16:11

Profesionální hasiči zásah ukončili, čpavek již neuniká. Na místě zůstává specializovaná firma a dobrovolní hasiči z Třeboně, budou situaci monitorovat. Likvidace čpavku z nádrží bude pravděpodobně probíhat celou noc.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet