Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči nacvičovali záchranu osob z vrtulníku

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil dnes 5. května 2010 v areálu letiště v Hradci Králové. Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil dnes 5. května 2010 v areálu letiště v Hradci Králové. Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Výcviku se zúčastnilo šest hasičů, kteří jsou speciálně vycvičeni pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníku. Letečtí záchranáři nacvičovali záchranu osoby ze stromu za použití palubního jeřábu a simulovanou záchranu paraglidisty, který uvízl v koruně stromů. U záchrany paraglidisty byli hasiči spuštěni na laně palubního jeřábu z vrtulníku k figurantovi, kterého odborně zajistili, odřízli lano a poté vytáhli do vrtulníku.

Letečtí záchranáři cvičí několikrát do roka na nejrůznější typy událostí, se kterými se mohou setkat. Nacvičují zásah a záchranu osob ze skal, vodní hladiny nebo výškových budov. Hlavně v období turistické sezony se oblast Broumovských nebo Teplicko-Adršpašských skal stává místem častých zásahů hasičů – leteckých záchranářů, Zdravotnické a Skalní záchranné služby. Jedná se většinou o pády z výšky, kdy musí být kvůli nepřístupnému terénu nasazen vrtulník s leteckých a zdravotnickým záchranářem.

Foto + video: POŽÁRY.cz

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje 

-miw-

Sdílet