Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Obřanech mají Kláru, na nákup Iveca od firmy Agrotec přispěl Jihomoravský kraj

Společnost Agrotec dodala dobrovolným hasičům brněnské městské části Obřany nový dopravní automobil Klára na dvounápravovém podvozku Iveco Daily. Na nákup automobilu za 3 989 370 korun včetně DPH hasičům přispěl i Jihomoravský kraj.

Podvozek

Vůz je postaven na šasi Iveco Daily 70C18H WX s pohonem všech kol a šestistupňovou manuální převodovkou. O pohon se stará přeplňovaný třílitrový čtyřválec o výkonu 132 kW a maximálním krouticím momentu 430 Nm.

Šestimístná kabina je vybavena klimatizací, u dveří řidiče je zásuvka pro konzervaci a dobíjení akumulátorů.

Pro spojení slouží vozidlový digitální terminál TPM 700. Ruční radiostanice jsou umístěny ve čtyřech dobíjecích úchytech, v dalších čtyřech jsou ruční svítilny. V dosahu velitele je výjezdový tablet, v zorném poli řidiče displej couvací kamery.

V přední části podvozku je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou slou 35 kN a 30metrovým ocelovým lanem.

Nástavba

Nástavba tvoří samostatný celek z hliníkových profilů, na obou bocích je dvojice schrán krytá hliníkovými roletkami, vzadu pak nahoru výklopné dveře.

Střecha je pochůzná, rozměrné příslušenství je uloženo v hliníkové bedně, najdeme zde rovněž kotvicí prvky pro uchycení a transport nafukovacího člunu Dinghy 500.

Ve vnitřní střední části nástavby je nádrž na 300 litrů vody. V pravé zadní úložné skříni je vysokotlaké hasicí zařízení s vlastním motor, průtokovým navijákem se 60metrovou hadicí a přiměšovačem pěnidla. Nejvyšší pracovní tlak zařízení je 20 MPa, maximální průtok 15 litrů za minutu.

V nástavbě jsou uloženy rovněž přetlakové dýchací přístroje, elektrocentrála či motorová pila. Pro dodávku vody je v zadní části Iveca na výsuvném platu umístěna přenosná motorová stříkačka Tohatsu.

Osvětlení místa zásahu zajišťuje pneumaticky výsuvný stožár na zádi nástavby, osazen je 12V LED světlomety, nechybí funkce automatického složení do přepravní polohy. Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla na obou bocích a v zadní části Iveca.

Sdílet