Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PYROS a EU

Veletrhy PYROS a ISET budou největší prezentací oboru v prostoru rozšiřování EU

Mezinárodní veletrh požární techniky PYROS a Mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET, které proběhnou od 18. do 21. května 2004 na brněnském výstavišti, budou v letošním roce největšími tuzemskými akcemi v oboru bezpečnostní a požární techniky. „Obě akce zcela zaplní nejmodernější pavilon F, který nabízí více než 5 tisíc metrů čtverečních výstavní plochy a je v současné době vyprodán. Rozhodli jsme se otevřít pro nové zájemce další pavilon,“ říká Karel Torn, vedoucí manažer obou veletrhů. Kromě toho řada výrobců hasičské a záchranářské techniky představí svoje exponáty, především na bázi automobilové techniky, na volných plochách.

Představí se všechny složky ministerstva vnitra
V oficiální expozici Ministerstva vnitra ČR najdou návštěvníci téměř všechny složky, které jsou součástí integrovaného záchranného systému. „Expozice nabídne návštěvníkům reálný obraz toho, jakým způsobem pracuje dispečink linky 112 a jak na jednotlivé požadavky občanů reagují policisté, hasiči či záchranná služba,“ uvádí Marcela Machutová, ředitelka Muzea policie, která je přípravou expozice ministerstva vnitra pověřena. „Naším cílem je především ukázat, jakým způsobem se jednotlivé složky IZS starají o bezpečí lidí,“ dodává Marcela Machutová. V areálu výstaviště uvidíme ukázky výcviku policistů a hasičů, tradičně dojde i na taktické námětové cvičení Hasičského záchranného sboru Brno.

Odbornému programu vévodí PYROMEETING
Jako vždy jsou součástí veletrhů PYROS a ISET odborné doprovodné programy. „Hasičské“ části dominuje 8. ročník mezinárodní konference PYROMEETING, tentokráte na téma Evropa – bezpečný prostor pro život. Spolupořadateli jsou Hasičský záchranný sbor ČR, Veletrhy Brno a Česká asociace hasičských důstojníků. PYROMEETING proběhne 18. a 19. května a mezi hlavní témata patří:
- ochrana obyvatelstva v podmínkách nových bezpečnostních rizik
- krizové řízení nevojenských krizových situací
- ochrana kritické infrastruktury
- připravenost nouzových služeb na řešení mimořádných událostí a krizových stavů
- požární bezpečnost staveb.
„Vzhledem ke skutečnosti, že se bude zřejmě jednat o první takto významnou mezinárodní akci v dané oblasti na území republiky jakožto plnoprávného člena Evropské unie, byli na jednání pozváni generální ředitelé civilní a požární ochrany všech členských zemí Evropské unie,“ přibližuje význam konference pplk. Ing. Miloš Svoboda, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR. „Na PYROMEETINGu vyslechneme přednášky expertů z Francie, Itálie, Německa, Norska, Severního Irska, Řecka, Slovenska, Španělska, Švédska a pochopitelně z České republiky,“ dodal Svoboda.
Odborníky jistě zaujmou i další odborné doprovodné programy. Půjde mj. o konferenci Krizový management, organizovanou Policejní akademií Praha a Vojenskou akademií Brno.

Velká účast ze Slovenska
Mezi vystavovateli veletrhů ISET a PYROS najdeme z tuzemských firem mj. Abbas, Alkom, Atis, Deva F-M, Esser, Esto Cheb, Focus Info, F. S. C., Jablotron, Klika-BP, Lites, NAM system, Olympo-controls, PCS, Pyrocom, Pyroservis, Radom, Siemens, Total Walther – stabilní hasicí zařízení, Trade Fides, tradiční největší vystavovatel na volných plochách Továrna hasicí techniky a řada dalších.
Firma Alkom security a.s. se na veletrzích ISET a PYROS představí především moderním Dohledovým centrem, které bylo vybudováno ve spolupráci s Českou poštou. Společnost PCS představí na veletrzích ISET a PYROS nejnovější systém EPS Bosch řady BZ 500 a UEZ 2000 spolu s hlásiči MagicSence, dále digitální evakuační systém Praesideo a digitálního záznamového a řídicího kamerového systému DiBos a EZS produkty firmy Elkron.
Český výrobce zabezpečovací elektroniky, Jablotron s.r.o., letos představí na veletrhu ISET v Brně nový vysoce sofistikovaný GSM komunikátor pro ústředny EZS Jablotron JA-60GSM. Společnost Abbas, a.s. vystaví technologie z oblastí perimetrie, EZS (především se zaměřením na systém Dominus Millennium) a CCTV s technologiemi Pelco a Dallmeier.
Premiéru na ISETu absolvuje zlínská firma MEDI-AP, která dodává tzv. potravinové dávky, tedy vysoce kvalitní a speciálně navržené a upravené dávky jídla pro potřeby vojáků a dalších osob, nucených podávat špičkové výkony v těžkých podmínkách.
Zajímavě vypadá účast slovenských firem. V koordinované expozici Slovenska jistě zaujmou expozice mj. Kerametalu a Technopolu. Lahůdkou mezi exponáty bude bezesporu obrněný transportér Aligátor v policejní verzi, který do Brna přiveze právě Kerametal.
Sdílet