Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS pátraly v okolí Jedlové na Děčínsku po spadlém letadle, přiletěl i vrtulník s termovizí

Dne 25. října 2020 večer bylo na tísňovou linku oznámeno, že je možné, že na Jedlové na Děčínsku, nebo v jejím okolí, spadlo dopravní letadlo.

Poplach byl vyhlášen několika hasičským jednotkám z okolí, na místo vyjeli i zdravotníci a policisté, v Praze odstartoval vrtulník s termovizí.

Když hasiči přijeli, z Jiřetína bylo vidět, že na kopci je kouř, nebo mlha. Více bohužel poznat nebylo.

Hasiči se rozdělili na několik skupin a rozjeli se všemi směry. Podivně se valící mlha byla vidět i od chat pod Jedlovou, dva hasiči tedy vyrazili do nočního lesa pěšky, jen s baterkami a pátrali po tom, kam mohlo letadlo spadnout.

Mezitím dorazil vrtulník, který pomocí termovize začal celý kopec a jeho okolí propátrávat. Hasiči šli stále za mlhou/kouřem, který se valil nad stromy, až došli přímo na vrchol Jedlové.

Na vrcholku zjistili, že se naštěstí jedná jen o páru a mlhu, která se valila přes Jedlovou. Po důkladném průzkumu všech směrů Jedlové a okolí se hasiči sešli na náměstí v Jiřetíně a čekali, až posádka vrtulníku dokončí průzkum celého kopce. To se stalo před desátou hodinou – nic nebylo nalezeno.

Proto bylo rozhodnuto o ukončení celé akce, která tak naštěstí byla jen planým poplachem. Oznamovateli ale nelze mít nic za zlé, opravdu byl přesvědčen o tom, že se událost mohla stát. Vždy je lepší zavolat a situaci nechat prověřit, než neudělat nic.

Sdílet