Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

XIII. ročník mezinárodní konference „Medicína katastrof“ i ve Zlíně

Známý regionální výrobce záchranářských pomůcek a vybavení EGO Zlín v letošním roce opět spolupořádá již XIII. ročník mezinárodní konference „Medicína katastrof". Ta je určena pro jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, armádu a krizové manažery na všech úrovních řízení z České a Slovenské republiky i ze zahraničí.

Známý regionální výrobce záchranářských pomůcek a vybavení EGO Zlín v letošním roce opět spolupořádá již XIII. ročník mezinárodní konference „Medicína katastrof". Ta je určena pro jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, armádu a krizové manažery na všech úrovních řízení z České a Slovenské republiky i ze zahraničí.

Letošní ročník konference je netradičně rozdělen do dvou částí. První, prezentační část s námětem „PŘIPRAVENOST – záruka dobrého a úspěšného zvládnutí mimořádné situace" se uskuteční ve dnech 4.-6. května 2010 ve Hvozdné, v obci nedaleko Zlína. Druhá, přednášková část pak proběhne ve dnech 8.-10. června 2010 na Slovensku pod odbornou garancí Ministerstva zdravotnictva Slovenské republiky.

Prezentační akce „ Hvozdná 2010" se uskuteční pod záštitou hejtmana Zlínského kraje MVDr. Stanislava Mišáka, v tradici konference již popáté za podpory Zlínského kraje a v úzké spolupráci s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje.

Od organizátorů víme, že záměrem bylo dne 6. května 2010 organizačně připravit a realizovat zcela ojedinělou a výjimečnou prezentační akci vyvíjených produktů k zabezpečení připravenosti a akceschopnosti při vzniku mimořádných situací. V součinnosti s tuzemskými a zahraničními společnostmi, zabývajícími se touto problematikou a našimi partnery z Czech NBC Team byla celá expozice rozdělena do čtyř tématických bloků: komplexní systém biologické ochrany, komplexní systém dekontaminace osob, techniky a prostředí, stanové systémy pro krizové řízení a systém záchranných prostředků. Samozřejmostí bylo i vystavení výsledků projektu IMPULS (zadavatel Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR) s názvem „Výzkum, vývoj a realizace prostředků biologické ochrany", jehož nositelem a realizátorem byla v letech 2007–2009 právě společnost EGO Zlín.

Téměř 200 návštěvníků z řad odborné veřejnosti mělo možnost shlédnout připravené exponáty včetně dynamických ukázek. Největšího zájmu se dočkalo navrhované řešení komplexního systému dekontaminace osob v případě hromadných příjmů kontaminovaných osob určeného zejména pro hasičské záchranné sbory a nemocnice.

Pozornost vzbudilo i technické řešení nově vyvinutého Biovaku s možností výběru principu podtlaku či přetlaku, který umožňuje bezpečný transport osoby s podezřením na vysoce virulentní nákazu nebo osoby zasažené mikrobiologickými prostředky. Ze zahraničních vystavovatelů nejvíce zaujala expozice společnosti TEMET z Finska, která představila speciální systém kolektivní ochrany.

Akce „Hvozdná 2010" nebyla pouze expozicí výrobků a produktů, ale byla to i jedinečná možnost diskuzí a výměny názorů mezi odborníky a specialisty na daný námět nejen z České a Slovenské republiky, ale i z Polska, Maďarska, Rakouska, Finska či Ruska.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet