Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Atego pro lezeckou skupinu je novinkou u hasičů z Hamburku, jedná se o první vůz s nástavbou od Iturri Feuerwehr und Umwelttechnik

Hasiči v německém Hamburku převzali do užívání zcela nový technický automobil určený pro zásahy lezecké skupiny.

Mercedes-Benz Atego je u tamních hasičů novinkou hned z více pohledů – jednak jako účelový podvozek pro lezce, ale rovněž jako první vůz s nástavbou firmy Iturri Feuerwehr und Umwelttechnik GmbH z německého Wilnsdorfu, která vyhrála celoevropskou veřejnou zakázku na dodávku automobilu.

Podvozek

Dvounápravové šasi Mercedes-Benz Atego 1530 F o rozvoru 4 160 mm je poháněno řadovým přeplňovaným šestiválcem o výkonu 220 kW a objemu 7 698 cm³, který splňuje emisní normu Euro 6.

Maximální rychlost automobilu je elektronicky omezena na 100 km/h, nejvyšší přípustná hmotnost je 13 500 kg, prázdné Atego váží 8 315 kg.

Zářivě červený vůz v odstínu RAL 3026 je dlouhý 8 020 mm, široký 2 400 mm a vysoký 3 300 mm.

Světelné výstražné zařízení sestává z majákové rampy Hänsch DBS 4000 a doplňkových světel Hänsch Sputnik SL.

Nástavba

Nástavba je skříňová. Na každém boku je schrána pro příslušenství krytá hliníkovou roletkou. Za nimi je prostor pro vybavení a převlékání zasahujících hasičů. Přístupný je po vyklápěcích schodech dveřmi na pravém boku.

V zadní části nástavby je hydraulické zvedací čelo Palfinger MBB C 1000 o nosnosti 1 000 kg, usnadňující nakládání a skládání vybavení na vozíčcích z nástavby. V ní jsou uloženy například záchranné vesty, box s dýchacími maskami a filtry i detekční přístroj XAM 5600. Nechybí ruční hasicí přístroje.

Pro komfort osádky je k dispozici chladicí box napájený z podvozkové soustavy automobilu.

Speciální skupina pro zásah ve výškách a nad volnou hloubkou u hasičů v Hamburku vznikla v roce 2001, dislokována byla na stanici číslo 12 v městské části Altona.

Původně skupinu tvořili tři hasiči v rámci běžného výjezdového družstva. Postupně se však skupina rozrůstala a od roku 2013 se přesunula na stanici číslo 23 do městské části Barmberk jako samostatný tým.

Lezci jsou nasazováni jak v Hamburku, tak v jeho okolí.

Jelikož se jedná o lezecký speciál, najdeme v jeho útrobách samozřejmě prostředky pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou, mezi které patří vakuová matrace, nosítka, lezecké postroje a lana i elektrický naviják ACX Power Ascender. Ten je určen pro snadný výstup po laně a pro vytahování a vlečení břemen.

Krom navijáku LokHead Kit 500 nechybí ani trojnožka Bornack 1000 pro vyprošťování břemen z hloubek.

Do běžného vybavení vozu lze zahrnout i drobné prostředky typu chrániček lana, kotevní prvky a samozřejmě i žebříky. Pro práce například na střechách mají hasiči k dispozici sadu akumulátorového nářadí i hřebíky.

Heiner Lahmann
BOS-Fahrzeuge.info
Sdílet