Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobota v centru Opavy patřila hasičům a pěknému počasí

Pěkné letní počasí si objednali na tuto sobotu 8. 5. 2010 profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje do Opavy, kde se konal slavnostní slib příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Třicet šest jejich „zkušenějších" kolegů obdrželo na opavském Horním náměstí medaile za věrnost.

Pěkné letní počasí si objednali na tuto sobotu 8. 5. 2010 profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje do Opavy, kde se konal slavnostní slib příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Třicet šest jejich „zkušenějších" kolegů obdrželo na opavském Horním náměstí medaile za věrnost.

Den ve znamení hasičů v rámci 65. výročí založení první profesionální hasičské jednotky v Opavě zahájil velkolepý průvod především dobrovolných hasičů z okresu Opava (i z Polska) s 62 hasičskými prapory z Dolního náměstí, na kterém byla vystavena historická i moderní zásahová vozidla, do Konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie. Během mše farář požehnal novému praporu dobrovolných hasičů okresu Opava, který získali letos v dubnu.

Průvod se pak přesunul na Horní náměstí, kde po přivítání poslance Ing. Václava Klučky, primátora města Ing. Zbyňka Stanjury, zástupců městských částí, hasičů, Policie ČR a slovenské a polské hasičské delegace hasiči vykonali slib. Medaili za věrnost pak dostalo 36 hasičů z HZS MSK – za dobrou službu po dobu nejméně deseti a dvaceti let.

Opavský primátor předal Územnímu odboru HZS MSK v Opavě nový prapor, který profesionálním hasičům město pořídilo. Zástupcům tří opavských částí (Vávrovice, Palhanec a Malé Hoštice) předal primátor pro jejich dobrovolné hasiče tři dopravní automobily včetně povodňového příslušenství. Stály celkem 7,8 milionu korun včetně DPH, 85 procent hradí EU v rámci Operačního programu příhraniční spolupráce ČR-Polská republika, 5 procent jde ze státního rozpočtu ČR, deset procent hradí Statutární město Opava.

Na závěr hodinové oficiální části obdrželo deset dětí prvního stupně ZŠ ceny za úspěch ve vědomostní soutěži o požární ochraně. Odpovídaly po tři měsíce podle úkolů v městském zpravodaji Hláska. Celkem se do soutěže zapojilo téměř 200 dětí do 12 let, těch 10 bylo vylosováno.

Krásné počasí pokračovalo i krátce po poledni, kdy malí i „velcí" hasiči stihli za zájmu stovek diváků doprovodný program na Horním náměstí – než začalo silně pršet a k tomu padat kroupy. To už ale byly krásné hasičské prapory v „suchu".

Malí hasiči z mateřských škol například předvedli požární útok, hasiči z SDH Jamnice hašení požáru domu pomocí koňské stříkačky, profesionální hasiči slaňování a záchranu osob z radniční věže Hláska a dobrovolní hasiči z Hrabyně vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Na Horním náměstí byly připraveny i další soutěže pro děti.

Setkání hasičských praporů si na sobotní dopoledne 8.5. naplánovali (nezávisle na Opavě) také dobrovolní hasiči okresu Ostrava-město. Do Ostravy-Plesné dorazilo 21 praporů (1 prapor krajského sdružení, 18 praporů SDH okresu Ostrava a 2 prapory SDH okresu Opava). Setkání zahájil a hosty přivítal starosta městského obvodu a člen SDH Plesná Ing. Jan Bochňák a starosta SDH Plesná Radomír Benek. Hosté: náměstek primátora statutárního města Ostravy Vojtěch Mynář a starostové ostravských městských obvodů Pustkovec, Třebovice, Svinov, Krásné Pole a Petřkovice. V roce 2011 se setkání ostravských praporů uskuteční v Petřkovicích.

Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-wap-

Sdílet