Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u požáru ve sklepě rodinného domu v obci Sobětuchy

Odpoledne 6. listopadu 2020 zasahovaly čtyři jednotky hasičů u požáru ve sklepě rodinného domu.

Nájemce domu si před obědem připravoval ve sklepě dřevo na zátop a při odchodu odhodil nedopalek cigarety do uskladněného dřeva. Asi po hodině si všiml vycházejícího kouře ze suterénu. Hned běžel zasáhnout, požár se snažil uhasit vodou i ručním hasicím přístrojem, ale nepodařilo se, bylo nutné přivolat hasiče.

Ostatní osoby z domu vyběhly ven. Po příjezdu hasičů byl nájemce již před domem. Muže na místě ošetřili zdravotníci, nadýchal se jedovatých zplodin hoření, ale nebylo nutné ho odvézt do nemocnice.

Na boj s plameny hasiči nasadili dva vysokotlaké proudy. Požár zlikvidovali v 14.28 hodin. Celou kupu dřeva museli hasiči rozebrat, vynést ze sklepa ven a dohasit na zahradě.

Po celou dobu pracovali v dýchací technice. Dále odvětrali budovu pomocí přetlakové ventilace a provedli průzkum termokamerou, aby odhalili případná ohniska požáru.

Na místo se dostavil vyšetřovatel požárů mjr. Mgr. Martin Vojta: „ Příčinou požáru bylo odhození nedopalku cigarety do uskladněného dřeva, čímž se dopustil nedbalostního jednání a byla mu udělena bloková pokuta.“

Škoda byla vyšetřovatel stanovena na předběžnou částku 15 tisíc korun a uchránit se podařilo dům ve výši 3 milionů korun.

Foto: JSDH Slatiňany
Jana Poláková
HZS Pardubického kraje
Sdílet