Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silniční válec pokácel stromy a skončil v potoce

Dne 10. 5. 2010 v 16:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii silničního válce v obci Podolí na Vsetínsku.

Dne 10. 5. 2010 v 16:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii silničního válce v obci Podolí na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při práci na novém silničním povrchu došlo k havárii speciálního stroje – silničního válce, který havaroval do místního potoka.

Strojník silničního speciálu jel při práci na novém povrchu v klesání vozovky, když údajně přestaly pracovat brzdy a část řízení. S válcem vyjel mimo komunikaci, kde následně pokácel náletové dřeviny a havaroval ze srázu do koryta místního potoka. Stroj se po havárii převrátil na bok. Strojník utrpěl zranění kotníku a musel být ošetřen přivolanou posádkou zdravotnické záchranné služby. Po poskytnutí nezbytné pomoci byl odvezen do nemocnice na vyšetření.

Hasiči zajistili vrak stroje proti případnému požáru. Při havárii došlo k malému úniku olejů a provozních kapalin do místního toku. Hasiči kolem místa havárie a stroje položili sorbční hady k zachycení dalšího případného úniku. Další sorbční hady položili hasiči přes potok, kde použili také speciální sorbent na vodní hladinu.

Zástupce firmy informoval hasiče, že vytažení silničního válce si provedou sami. Na místo si proto povolali speciální těžkotonážní jeřáb s nosností asi 50 tun. Místo bylo předáno zástupcům firmy a policie. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla v místě havárie částečně omezena průjezdnost dopravy. Cestou zpět na stanici hasiči několikrát zastavili u místního toku, aby překontrolovali jeho případné znečištění. Žádné stopy po uniklých provozních kapalinách z válce nebyly nalezeny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet