Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezský kraj uspěl na vyhlašování premiérového Hasiče roku

Třemi prvními a třemi druhými místy byli v pondělí 10. 5. 2010 večer v pražském hotelu TOP oceněni příslušníci a občanští zaměstnanci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) při vyhlašování výsledků Hasiče roku 2009.

Třemi prvními a třemi druhými místy byli v pondělí 10. 5. 2010 večer v pražském hotelu TOP oceněni příslušníci a občanští zaměstnanci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) při vyhlašování výsledků Hasiče roku 2009. V jedné ze sedmi kategorií uspěl také Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně. Oceňování profesionálních hasičů (a zaměstnanců) za významné počiny mělo svou českou premiéru.

V první kategorii „Hasič roku“ zvítězil Petr Carbol ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku – za záchranu vodáků při loňské letní dovolené ve Strakonicích, v kategorii „Kolektiv roku“ kolektiv, který připravoval a profesionálně zvládnul loňskou Hasičskou olympiádu CTIF v Ostravě. Na prvním místě mezi „Projekty roku“ skončil velmi úspěšný projekt výchovy dětí v oblasti požární výchovy a ochrany obyvatelstva v Moravskoslezském kraji, symbolizovaný dráčkem Hasíkem.

Druhá místa obsadil HZS MSK za činnost při loňské bleskové povodni v létě na Novojičínsku hned ve dvou kategoriích – v kategoriích „Zásah roku“ a „Kolektiv roku“.

Druhé místo získala i občanská zaměstnankyně HZS MSK paní Jana Zatloukalová, která dělala neúprosný stavební dozor například při stavbách či rekonstrukcích ostravského Hasičského muzea, hasičských stanic v Ostravě-Porubě a Nošovicích či dnes „hlídá“ stavební firmy při budování unikátního Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje. První místo ve stejné kategorii přitom získala Mgr. Erika Oravcová ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Přehled ocenění na akci Hasič roku:

1. kategorie: Hasič roku 2009

1. místo ppor. Petr Carbol, DiS, HZS Moravskoslezského kraje

Dne 7. 7. 2009 trávil svou dovolenou ve Strakonicích, kde byl zcela náhodou přítomen záchranné akci na jezu na řece Otavě při záchraně vodáků z převrženého raftu. Při záchranné akci došlo i k převržení a následnému rozlomení člunu zasahujících hasičů HZS JČK, hasičské stanice Strakonice. Petr Carbol duchapřítomně zareagoval a pomohl zachránit část osádky raftu.

2. místo nstržm. Martin Distler, HZS Olomouckého kraje

3. místo nstržm. Milan Málek, HZS kraje Vysočina



2. kategorie: Zásah roku 2009

1. místo HZS hl. m. Prahy

2. místo HZS Moravskoslezského kraje – bleskové povodně na Novojičínsku


Zásah při bleskových povodních, zachráněno 16 osob, včetně čtyřměsíčního batolete, čtyř dětí a dvou těhotných žen

3. místo HZS Libereckého kraje – ÚO Semily a Turnov


3. kat.: Projekt roku 2009

1. místo Projekt výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva HZS Moravskoslezského kraje

V průběhu roku 2005 zpracoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje koncepční materiál projektu zaměřeného na preventivně výchovnou činnost dětí na základních školách (www.hzsmsk.cz/…koncepce.php). Materiál, který byl společným dílem odborů prevence a ochrany obyvatelstva a plánování Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, byl dokončen v říjnu 2005. Projekt (www.hasik.cz) je realizován na základních školách a sestává ze dvou hlavních částí (první a druhý stupeň školní docházky). Dětem jsou předneseny základní informace a poznatky z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva postupně ve dvou vyučovacích hodinách, které jsou dále děleny do jednotlivých tematických bloků. Zapojeny jsou do něj dvě stovky instruktorů, hlavně z řad profesionálních a dobrovolných hasičů.

2. místo Projekt „Chraň svůj svět, chraň svůj život“, HZS Karlovarského kraje

3. místo Projekt „Vaše cesty k bezpečí“, HZS Jihomoravského kraje


4. kat.: Velitel roku 2009

1. místo mjr. Mgr. Luboš Vacek – HZS kraje Vysočina

2. místo mjr. Miroslav Karlec – HZS Olomouckého kraje

3. místo mjr. Bc. Jan Hadrbolec – HZS Středočeského kraje


5. kat.: Kolektiv roku 2009

1. místo HZS Moravskoslezského kraje

CTIF Ostrava 2009, organizačně zvládnuto perfektně v přípravné i realizační fázi, vysoká úroveň doprovodných akcí, vysoká společenská úroveň, vysoký kredit v zahraničí

2. místo HZS Moravskoslezského kraje – jednotky ÚO Nový Jičín

Spolupráce při bleskové povodni na Novojičínsku 2009

3. místo HZS hl. m. Prahy


6. kat.: Občanský zaměstnanec roku 2009

1. místo Mgr. Erika Oravcová – ZÚ Hlučín

Jmenovaná se v roce 2009 významným způsobem podílela na výběru nových příslušníků Záchranného útvaru pro Hlučín a Zbiroh.

2. místo Jana Zatloukalová – HZS Moravskoslezského kraje

Výjimečný a vysoce profesionální podíl na realizaci a dokončení staveb, a to v nejvyšší kvalitě a funkčnosti (1,09 mld. Kč).

3. místo Eva Jugová – HZS Zlínského kraje – ÚO Vsetín

7. kat.: Galerie osobností HZS ČR

JUDr. Miroslav Řepiský

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet