Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty poblíž Lipníku nad Bečvou způsobil škodu za více než 2 miliony korun, zaměstnal 5 jednotek

Vysokou škodu způsobil požár, který hasiči řešili v neděli 15. listopadu 2020 ráno v rekreační oblasti poblíž Lipníku nad Bečvou.

Na operační středisko byla událost nahlášena ve 3 hodiny s tím, že hoří chata. Operační důstojníci vyslali na místo 5 jednotek, které po prvotním průzkumu potvrdily, že hoří jednopodlažní zděný objekt s podkrovím, požár byl už ve třetí fázi.

Hasiči vyloučili, že by byl někdo uvnitř a pomocí 5 útočných proudů zahájili hasební práce. Jako zdroj vody posloužila řeka Bečva, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště.

Zásah velmi komplikoval naskladněný materiál v okolí chaty, který činil objekt špatně přístupným a pohyb v bezprostřední blízkosti chaty byl také ve tmě nebezpečný. I přesto hasiči požár rychle lokalizovali. Aby zamezili jeho šíření do okolí, ochlazovali naskladněný materiál i porost vodou.

V současné chvíli probíhají na místě dohašovací práce. Vyhledáváme skrytá ohniska hoření a proléváme je vodou. Během dne pak budeme odvážet naskladněný materiál, abychom se dostali blíž k objektu a mohli rozebrat jeho konstrukci a dohasit ji.

Škoda byla předběžně odhadnuta na 2 miliony korun. Příčinu nyní na místě vyšetřuje náš vyšetřovatel ve spolupráci s Policií ČR.

Zasahovaly dvě profesionální jednotky ze stanice Lipník nad Bečvou a Přerov a tři jednotky SDH Lipník nad Bečvou, Nové Dvory a Osek nad Bečvou.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet