Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nebezpečných chemických látek v jedné z místních částí Bučovic na Vyškovsku se nepotvrdil

Dne 15. listopadu 2020 dopoledne hasiči přijali informaci o zakouřeném prostoru laboratoře v jedné z místních částí Bučovic na Vyškovsku.

Hasiči po příjezdu zjistili, že místnost je hustě zakouřená, ale barva kouře ani informace z termokamery nenasvědčovaly, že by v místnosti aktuálně hořelo. Velitel zásahu si proto vzhledem k charakteristice objektu nechal na místo vyslat další techniku se specializací na zásahy u chemických látek.

Vzhledem k možnému výskytu chemických látek nechal velitel zásahu ve spolupráci s Policií ČR preventivně evakuovat obyvatele nedalekého rodinného domu. Hasiči v přetlakových protichemických oblecích preventivně vynesli ze zasažené místnosti několik nádob s chemickými látkami.

Dalším průzkumem se zjistilo, že došlo ke žhnutí plastové nádoby a elektroinstalace s následným vývinem kouře. Unik nebezpečných látek se však měřením nepotvrdil. Po odvětrání prostoru se hasiči mohli vrátit na základny. Na místě zasahovalo 6 hasičských jednotek a zásah trval přibližně hodinu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet