Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Desné hasiči z pěti jednotek likvidovali požár bytu, dvě osoby byly na parapetu

První oznámení o požáru přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje v úterý 17.11. 2020 před 7 hodinou ranní. Jednalo se o požár bytu v obci Desná. Na místo události bylo vysláno pět hasičských jednotek.

Jako první se na místo dostavila jednotka HZS LK stanice Tanvald, která již během cesty k zásahu obdržela informaci, že se v objektu nacházejí osoby, které se z důvodu velkého zakouření nemohou dostat z bytu ven.

V době příjezdu první jednotky se dvě osoby nacházely na parapetu okna. Neprodleně byly zachráněny pomocí nastavovacích žebříků,

sdělil nprap. Karel Bukvic, velitel družstva stanice Tanvald.

Vzhledem k tomu, že se osoby nadýchaly zplodin hoření, byla jim poskytnuta předlékařská pomoc a kyslíková terapie, následně byly předány do péče Zdravotnické záchranné služby LK. Další dvě osoby byly vyvedeny pomocí vyváděcí masky.

Požár byl tou dobou již v plném rozsahu a vzhledem k velkému množství hořlavých látek se rychle šířil. Jednotky na likvidaci požáru postupně nasadily jeden vysokotlaký proud a dva útočné proudy.

Hasiči zároveň obdrželi informaci, že se uvnitř objektu nachází lahev s Propan-butanem, kterou bylo nutné vynést a zchladit. Na odvětrání prostor byla nasazena přetlaková ventilace.

Požár byl komplikovaný především členitostí jednotlivých bytů a uměle vytvořených dělících příček, které znesnadňovaly vyhledání ohnisek požáru. V této souvislosti byla použita termokamera, pomocí které byla ohniska dohledána,

řekl nprap. Karel Bukvic.

Vzhledem k velkému množství zplodin hoření probíhal zásah po celou dobu v dýchací technice.

Lokalizaci požáru hlásil velitel zásahu po 15 minutách od příjezdu první jednotky. Místo události bylo předáno zástupci města Desná, který také zajistil náhradní ubytovaní pro osoby dotčené požárem.

Místo události bylo předáno PČR a společně s vyšetřovatelem příčin požáru bude probíhat šetření. V šetření je také výše škody.

Zasahující jednotky: HZS LK stanice Tanvald, stanice Jablonec n/N, JSDHO Desná, JSDHO Tanvald – Šumburk, JSDHO Kořenov – Příchovice

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet