Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CAS 24 – Tatra 815 – HZS DP Metro

Nejnovějším přírůstkem požární techniky podnikových hasičů pražského metra je CAS 24 – Tatra 815 od výrobce THT Polička.

Vyznačuje se nově koncipovanou kabinou a nástavbou, které vycházejí z dosavadních zkušeností a zohledňují požadavky hasičů. Kabina pro posádku 1+5 má zmenšený kryt motoru, takže je v zadní části průchozí v celé šířce. V opěradlech zadních sedaček jsou připraveny 4 ks přetlakových dýchacích přístrojů značky Auer-MSA.

Veškeré příslušenství podvozku jako nádrž paliva, tlumič výfuku nebo vzduchojem, je umístěno na rámu podvozku tak, že mezi kabinou a zadní nápravou je po stranách rámu volný prostor, který vyplňují skříně na výzbroj kryté roletami. Díky této konstrukční úpravě je více místa na výzbroj, která je snadno přístupná, a těžké části není třeba zvedat vysoko. Kola přední nápravy jsou osazena širokoprofilovými pneumatikami, na zadní nápravě je dvojmontáž. Hnaná je zadní náprava, pohon přední nápravy je připojitelný.

Nástavba je modulová, z ocelových plechů lepených na ocelový rám. Po stranách nástavby je zabudováno zářivkové osvětlení. V nástavbě je nádrž na 3200 litrů vody a nádrže na pěnidlo a Pyrocool. Čerpadlo je od firmy Godiva, sací a výtlačná hrdla jsou vyvedena do boků automobilu, takže nepřekáží obsluze čerpadla. Na pravoboku je průtokový naviják s 60 m vysokotlakou hadicí. Hadice B i C jsou po dvou poskládány v lehkých koších. Na střeše nástavby je 4 dílný nastavovací žebřík.

Ke speciálnímu vybavení patří elektocentrála a stativy se světlomety, proudnice na střední pěnu Blizzard, lehká hydraulická vyprošťovací souprava s kombinovaným nástrojem a přímočarým rozpínacím válcem a přenosná souprava IFEX pro impulsní hašení. Pro zásahy v podzemí je v nástavbě na výklopných držácích umístěno 5 ks kyslíkových dýchacích přístrojů Dräger BG 174 a spolu s nimi jeden kyslíkový křísící přístroj.

Technické údaje:
Typ podvozku: Tatra T 815 270R55 4×4.2
Motor: 285 kW, naftový, přeplňovaný
Max. rychlost: 120 km/h
Pohot. hmotnost: 11 400 kg
Užitečné zatížení: 6 600 kg
Celk. hmotnost: 18 000 kg
Max. hmotnost: 19 000 kg
Rozměry (d-š-v): 7800 × 2550 × 3100 mm
Světlost: 280 mm
Sdílet