Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tisíce hektarů lesa v plamenech

Sibiř čelí jednomu z největších požárů za poslední léta. Během jedné noci tu oheň zachvátil pět tisíc hektarů lesa. Ilustrační foto.

Požár je zhruba 50 kilometrů od města Kurgan. V ohni už zemřelo sedm lidí, včetně dítěte. Plameny zničily 400 domů, vesnici, a sirotčinec. Obyvatele vesnice a všech 140 dětí, kteří byli v sirotčinci, se podařilo včas evakuovat. Další čtyři vesnice vyhořely z části. Celkem už bylo evakuováno 633 lidí. Oheň se šíří bleskově, protože na místě vane silný vítr. Požár má čtyři velká ohniska.
Do oblasti přiletěl ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu, který novinářům řekl, že do záchranných prací budou kromě hasičů a civilní obrany zapojeni i vojáci. „Počet záchranářů bude zdvojnásoben. Situace je velmi nebezpečná, protože v okolí je celá řada vesnic. Hašení požáru komplikuje silný vítr, který často mění směr,“ uvedl Šojgu.

Do boje s požárem byly nasazeny dva speciálně upravené letouny Il-76, které uvezou až 160 tun vody. Kromě nich operují nad oblastí dva vrtulníky Mi-26.
Sdílet