Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Valdicích mají nový dopravní automobil, s nákupem MANu pomohl kraj i Generální ředitelství HZS

Obec Valdice pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil MAN TGE. Obci na vůz za 1 201 500 korun včetně DPH přispělo dotací ve výši 450 000 korun Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru a částkou ve výši 300 000 korun se na koupi podílel rovněž Královehradec­ký kraj.

Devítimístný dopravní automobil upravila pro potřeby hasičů firma Embefor. Vozidlo bylo jednotce dodáno 25. 9. 2020, zatím nebylo možno z důvodu epidemie provést slavnostní předání.

Do barvy RAL 3020 nalakovaný MAN TGE je poháněn řadovým čtyřválcem o objemu 1 968 ccm a výkonu 103 kW. Agregát splňuje emisní normu Euro 6 a je spřažen se šestistupňovou manuální převodovkou. Poháněna je přední náprava.

Vozidlo je v nejkratší variantě – tedy 5 900 mm – s vysokou střechou.

U dveří řidiče je zásuvka Mag Code pro dobíjení a konzervaci akumulátorů.

Všechny tři řady sedadel jsou ve vozidle orientovány ve směru jízdy, nákladový prostor je oddělen přepážkou.

Pro komfort posádky slouží nejen manuální klimatizace, ale rovněž výkonnější vytápění – kromě horkovzdušného nezávislého vytápění o výkonu 4 kW k tomu přispívá druhý výměník teplovodního topení v prostoru pro osádku.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice Motorola DM4600. Dvojice ručních svítilen je umístěna pod prostřední sedačkou v první řadě.

Ve výbavě najdeme mimo jiné dvojici 12V požárních světlometů s magnetickým uchycením – svítilny mají 8 metrů dlouhý napájecí kabel, aby bylo možno světlomet umístit kamkoliv na vůz.

Osvětlení bezprostředního okolí zajišťují LED světla na bocích a v zadní části automobilu.

Sdílet